Održana radionica o upravljanju u hitnim situacijama

Regionalna radionica o upravljanju u hitnim situacijama u organizaciji ISO-a (ISO Regional Workshop, Emergency Management), održana je od 1. do 3. listopada 2013. godine u Beogradu, Srbija. Organizatori su bili Međunarodna organizacija za normizaciju (ISO), Institut za standardizaciju Srbije (ISS) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA).


Domaćini radionice Radiša Knežević i Ivan Krstić, Institut za standardizaciju Srbije

Hrvatski zavod za norme u okviru provođenja politike Vlade Republike Hrvatske i Europske unije nastoji pomagati susjednim zemljama u njihovom približavanju europskim organizacijama za normizaciju i Europskoj uniji. Veliko je zanimanje i poduzetnika iz Hrvatske za tržišta u susjednim zemljama kao i uvoznika u Republici Hrvatskoj iz susjednih zemalja da proizvodi koji odlaze ili dolaze iz tih zemalja budu sigurni za građane i korisnike. Stoga je jako važna uporaba jednakih zakonskih i normizacijskih dokumenata u svrhu uklanjanja prepreka u međunarodnoj trgovini. Osim prilike da se utvrdi znanje o normizaciji u području upravljanja u slučaju hitnih situacija, dolazak hrvatske delegacije na regionalnu radionicu bio je i oblik podrške i pomoći kolegama iz Srbije na njihovom putu u europske normizacijske organizacije i Europsku uniju.


Nenad Nikolić i Zrinko Rebrina

Na radionicu je iz Hrvatske otišla delegacija u sastavu Nenad Nikolić (Hrvatski zavod za norme) i Zrinko Rebrina (Grad Zagreb – Ured za hitne intervencije).

ISO/TC 223, Societal security
 
Gospođa Nasreen Al-Khammash je nakon pozdravnih govora Ivana Krstića, ravnatelja Instituta za standardizaciju Srbije i govora predstavnika nadležnih ministarstava u Republici Srbiji održala predavanje o načinu rada i strukturi ISO-a.
 
Predstavnici iz pojedinih država održali su kratke prezentacije o nacionalnim sustavima upravljanja u kriznim situacijama i radu na normizaciji u području sustava upravljanja kriznim situacijama u njihovim sredinama.
Osnovno područje rada regionalne radionice bile su norme međunarodnoga tehničkog odbora ISO/TC 223, Societal security. Osnovna norma koja se proučavala na  radionici je ISO 22320:2011, Societal security, Emergency management – Requirements for incident response. Ostale norme, ukupno njih 7, prikazane su u preglednom i informativnom obliku tijekom radionice.


Ernst-Peter Döbbeling

Radionicu je vodio Ernst-Peter Döbbeling s Furtwangen University, Njemačka, predsjednik međunarodnoga tehničkog odbora ISO/TC 223, Societal security.

Rad po skupinama
Sudionici radionice dio vremena proveli su u radu po skupinama gdje su pred njih postavljeni zadaci kako pripremiti sustav upravljanja hitnim situacijama i kako postupati tijekom hitne situacije. Prema određenim scenarijima trebalo je obraditi slučajeve poplave i evakuacije stanovništva u susjedne države, potresa, onečišćenja izvora pitke vode i eksplozije u kemijskoj tvornici.
Na kraju radionice sudionici su posjetili prostorije beogradskog Centra za hitne intervencije, gdje im je predstavljen svakodnevni rad tog centra.


HZN e-glasilo 1/2018

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više