Posjet učenika i studenata HZN-u

Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva posjetili Hrvatski zavod za norme
 

Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva  Sveučilišta u Zagrebu u pratnji prof. dr. Ivice Pavića  posjetili su 28. svibnja 2015. godine Hrvatski zavod za norme.
Posjet je nastavak višegodišnje suradnje između FER-a i HZN-a u kojoj studenti kolegija Tehnička normizacija i legislativa, koji vode prof. dr. Dina Šimunić i prof.  dr. Ivica Pavić, zadnji sat u semestru provedu u posjetu HZN-u.
 
Na prijedlog gospođe Ivane Ivić, voditeljice Odsjeka za razvoj, edukaciju i certifikaciju, u pripremi i provedbi ovoga posjeta u ime HZN-a su sudjelovali  gospođa  Ines Vrečko, univ.spec.crim., viša stručna savjetnica za edukaciju i certifikaciju, gospođa Ana Marija Boljanović, prof., voditeljica Odsjeka poslova normoteke i mr. sc. Branko Burazer, dipl. ing., viši stručni savjetnik za normizaciju u području telekomunikacija.
 
Nakon uvodnog pozdrava gospođe Boljanović, u ime ravnatelja, gospodina Mirana Škerla i djelatnika HZN-a, u prvom dijelu izlaganja, kolegica Vrečko je upoznala studente s osnovama normizacije, vrstama normativnih dokumenata te ulogom i značenjem Hrvatskog zavoda za norme.
 
U drugome je dijelu izlaganja gospođa Boljanović  predstavila fond i aktivnosti normoteke HZN-a te dvije nove aplikacije koje HZN odnedavno nudi svojim korisnicima: 

  • Aplikacija HZNacrti - sustav komentiranja nacrta norma, koja je dostupna od 1. rujna 2014. godine, a  omogućuje uvid u nacrte europskih i izvornih hrvatskih norma koji se nalaze na javnoj raspravi te davanja komentara na nacrte putem internetske stranice HZN-a: http://hznlive.67bricks.com/

  •      Sustav je namijenjen hrvatskoj stručnoj javnosti koja nije uključena u rad tehničkih odbora HZN-a, a koja se želi
         informirati o nacrtima norma i po mogućnosti davati svoje komentare na nacrte za vrijeme trajanja javne rasprave 
  • Repozitorij HRN4You - koji omogućava pretraživanje i pregled čitave zbirke hrvatskih norma u digitalnom obliku i gdje je trenutno dostupno više od 39000 hrvatskih normativnih dokumenata


U trećem je dijelu izlaganja gospodin Burazer iznio pregled normizacije u HZN-u.  Predstavljeni su rezultati rada tehničkih odbora kroz analizu i usporedbu prihvaćenih  normizacijskih dokumenata u općem području normizacije i u području elektrotehnike, telekomunikacija i informacijske tehnologije. Dan je i pregled svih tehničkih odbora, unutar 14 potpodručja normizacije, koji prate odgovarajući tehnički odbori unutar HZN-a kao i prikaz normizacijskih dokumenata koje prihvaćaju odgovarajuće tehničke uprave u HZN-u i za koje nema zainteresiranih tehničkih odbora u Hrvatskoj.

Na kraju su studenti razgledali normoteku HZN-a gdje ih je gospođa Boljanović upoznala sa svim pojedinostima i mogućnostima koje korisnici mogu ostvariti dolaskom u normoteku.  

 

 

HZN e-glasilo 1/2018

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više