Studenti Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta posjetili Hrvatski zavod za norme

Studenti Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu posjetili su Hrvatski zavod za norme 31. ožujka 2017. godine. Posjet je, kao i prethodnih godina, organiziran na inicijativu doc.  Sanje Bencetić da se blok sat nastavnog kolegija Ergonomija provede u obliku radnog posjeta normoteci HZN-a.
Prvi je dio posjeta organiziran u dvorani Nikola Tesla, gdje su uvodna izlaganja za studente održali Igor Božičević, v. d. ravnatelja HZN-a i Ana Marija Boljanović, voditeljica Odsjeka poslova normoteke HZN-a.U izlaganjima, studenti su upoznati s osnovnim pojmovima i ciljevima normizacije, vrstama normizacijskih dokumenata, razinama normizacije, autorskim pravima na norme, kao i s elektroničkim aplikacijama HZN-a za korisnike (HZNacrti, Tečaj e-učenja i Repozitorij hrvatskih norma HRN4You).
Drugi je dio posjeta organiziran u normoteci HZN-a, gdje su studenti Studija dizajna imali priliku vidjeti prostor namijenjen korisnicima te su upoznati s fondom i radom normoteke, kao i s načinima informiranja korisnika o normama.

S obzirom na projektne zadatke nastavnog kolegija Ergonomija, studenti su pokazali poseban interes za uvid u hrvatske norme iz područja ergonomije fizičkog i toplinskog okruženja, nemetalnih materijala, upravljanja okolišem i opreme za sportska igrališta. Prema dogovoru v. d. ravnatelja i doc. Sanje Bencetić, studentima je već za vrijeme posjete HZN-u omogućen pristup Repozitoriju hrvatskih norma HRN4You koji je krajem 2016. godine nadograđen radi omogućavanja besplatnog pristupa akademskoj zajednici u RH putem AAI@EduHr vjerodajnice. S obzirom da se ovo rješenje trenutačno nalazi u fazi testiranja, svaka povratna informacija zainteresiranih korisnika, predstavnika akademske zajednice, bit će dobrodošla. 

HZN e-glasilo 2/2018

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više