Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva posjetili Hrvatski zavod za norme

U okviru višegodišnje suradnje između FER-a i HZN-a, studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, u pratnji prof. dr. Dine Šimunić posjetili su 1. lipnja 2017. godine Hrvatski zavod za norme. Studenti su zadnji sat kolegija Tehnička normizacija i legislativa, koji vode prof. dr. Dina Šimunić i prof. dr. Ivica Pavić proveli u posjetu HZN-u.

Ovaj posjet je organiziran u okviru djelovanja Odsjeka za razvoj, edukaciju i certifikaciju, pod vodstvom gospođe Ivane Ivić. U pripremi i provedbi ovoga posjeta u ime HZN-a su sudjelovali mr. sc. Nenad Nikolić, dipl. ing. fizike, voditelj Odsjeka za normizaciju u području elektrotehnike, telekomunikacija i informacijske tehnologije, mr. sc. Branko Burazer, dipl. ing. el., viši stručni savjetnik za normizaciju u području telekomunikacija, gospođa Dinka Ilić- Roller, dipl. ing. el., viša stručna savjetnica za normizaciju u području informacijske tehnologije, gospodin Tomislav Šolc, dipl. ing. el., viši stručni savjetnik za normizaciju u području energetske elektrotehnike i dr. sc. Ana Marija Boljanović, voditeljica Odsjeka poslova normoteke.

Nakon pozdrava i zahvale za dolazak studentima i profesorici Šimunić, gospodin Nenad Nikolić je održao prezentaciju o osnovnim pojmovima i principima u normizaciji te vrstama normativnih dokumenata. U drugom dijelu je gospodin Branko Burazer upoznao studente s ustrojem i glavnim aktivnostima HZN-a, sastavom i rezultatima normizacije u općem području normizacije te u području elektrotehnike, telekomunikacija i informacijske tehnologije. U trećem dijelu je gospodin Tomislav Šolc prezentirao odbore i specifičnosti iz područja energetske elektrotehnike. Na kraju je gospođa Dinka Ilić Roller predstavila odbore i zanimljivosti iz područja informatike. Nakon izlaganja predstavnika HZN-a, studenti su postavljali pitanja na koja smo im sa zadovoljstvom odgovorili.                                                                                                                                                 

Uslijedila je posjeta našoj Normoteci gdje ih je gospođa Ana Marija Boljanović upoznala sa fondom, glavnim aktivnostima te mogućnostima koje pruža svojim korisnicima. Posebno je istaknula dvije aplikacije.
HZNacrti - sustav komentiranja nacrta norma, koji omogućuje uvid u nacrte europskih i izvornih hrvatskih norma na javnoj raspravi te davanja komentara na nacrte putem internetske stranice HZN-a: http://hznlive.67bricks.com/
i
 HRN4You - repozitorij hrvatskih norma - koji omogućava pretraživanje i pregled čitave zbirke hrvatskih norma u digitalnom obliku i gdje je trenutno dostupno više od 44000 hrvatskih normativnih dokumenata. Do kraja ove godine, u testnoj fazi, mogućnost pristupa repozitoriju dobili su svi studenti i profesori sa FER-a.  

HZN e-glasilo 1/2018

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više