Mini vodiči za male i srednje poduzetnike

Povezano s provedbom projekta Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice – BIZimpact II koji je započeo u ožujku 2013., a trajat će do ožujka 2015. godine, Hrvatski zavod za norme aktivno se uključio u aktivnosti koje se odnose na komponentu 3 ovoga projekta koja uključuje izradu, ažuriranje i revidiranje 7 mini vodiča.



S obzirom na područje koje određeni mini vodič obuhvaća, svaki pojedini mini vodič pruža kratak pregled određenih dijelova zakonodavstva i regulative s posebnim naglaskom na malo i srednje poduzetništvo (MSP).
 
Hrvatski zavod za norme sudjelovao je u izradi, ažuriranju i revidiranju dva mini vodiča: Norme za industrijske proizvode  i Sigurnost hrane.
 
 
Mini vodič Norme za industrijske proizvode
 
Mini vodič Norme za industrijske proizvode nastao je u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, a prvo je izdanje objavljeno u travnju 2009. godine. Revizija ovoga mini vodiča donijela je veliki broj izmjena u odnosu na prethodno izdanje s obzirom na niz promjena koje su nastupile ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju.



Novo izdanje mini vodiča Norme za industrijske proizvode upoznaje male i srednje poduzetnike s ulogom normizacije i norma u poslovanju maloga i srednjeg poduzetništva, s posebnim naglaskom na važnost primjene usklađenih norma u stvaranju jedinstvenoga europskoga tržišta.
 
Mini vodič, nadalje, donosi nove informacije o usklađenom europskom tehničkom zakonodavstvu, ocjenjivanju sukladnosti, akreditaciji, izjavi o sukladnosti te označivanju sukladnosti.
 
Također, mini vodič daje informacije o implikacijama za hrvatsko gospodarstvo te govori o alatima za prilagodbu unutarnjem tržištu te kako će ti alati pridonijeti konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.
 
Mini vodič je dostupan ovdje.
 
 
Mini vodič  Sigurnost hrane
 
Ovaj mini vodič obuhvaća temu sigurnost hrane. Nastao je u suradnji Hrvatskoga zavoda za norme (Codexove kontaktne točke za Republiku Hrvatsku) i Ministarstva poljoprivrede (Uprava za veterinarstvo i sigurnost  hrane).



U uvodu je predstavljena krovna organizacija za sigurnost hrane, Komisija Codex Alimentariusa (CAC) i njezina veza s drugim organizacijama, s naglaskom na Svjetsku trgovinsku organizaciju ( WTO) i njezine sporazume SPS i TBT. 
 
Predstavljeno je  zakonodavstvo u području sigurnosti hrane i odgovornosti subjekata u poslovanju hranom. Objašnjen je i postupak registracije i odobravanja objekata u poslovanju hranom.
 
Dan je i kratak prikaz HACCP sustava.  Objašnjeno je zašto se primjena HACCP-a danas zahtijeva širom svijeta u svim fazama proizvodnje uključujući primarnu.  Dan je i pregled međunarodnih norma za sustav sigurnosti hrane  (uključujući niz norma 22000) koje poduzećima mogu biti pomoćni alat za uspješno poslovanje.
 
Mini vodič je dostupan ovdje.