Norme, poslovni alat za male i srednje poduzetnike

1.12.2017 11:58:00
Milijuni poduzeća, od kojih su velika većina mali i srednji poduzetnici (MSP), svakodnevno se služe normama i primjenjuju ih. Od najveće je važnosti da oni, kao glavni korisnici normi, aktivnije sudjeluju u izradi normi kako bi osigurali da su norme prikladne za namjenu, bitne i ispunjavaju njihove potrebe.

Za uspjeh njihovog poslovanja nužno je da znaju kojom se normom koristiti i kako je primijeniti na ispravan način. Norme mogu poboljšati učinkovitost MSP-a i pomoći im da pridobiju nove poslove i povjerenje kupaca u njihove proizvode i usluge.

Važno je i da MSP znaju kako se norme izrađuju i kako oni mogu pridonijeti tom procesu. O MSP-ima koji sudjeluju u normizaciji stvara se pozitivna slika i povećava se njihov ugled. Osim izravnih koristi primjene normi postoje i neizravne, koje su jednako važne za dugoročni uspjeh poslovanja: norme su način da MSP pokaže svijetu da je opredijeljen za izvrsnost, ne samo u pogledu kvalitete svojih proizvoda odnosno usluga nego i u smislu zdravlja i sigurnosti, procesa upravljanja, zaštite okoliša itd.

Uključujući se u normizaciju, MSP mogu oblikovati sadržaj novih normi koje će utjecati na njihovo poslovanje. Tako mogu postići da se sve što smatraju važnim ili problematičnim uzme u obzir pri sastavljanju norme i spriječiti (ili svesti na najmanju mjeru) trošak ili negativan utjecaj na njihovo poslovanje.

MSP mogu izravno sudjelovati u normizaciji putem nacionalnog normizacijskog tijela ili nacionalnog elektrotehničkog odbora. Oni će im dati najnovije informacije o normama koje se izrađuju u njihovom području interesa i uputiti ih kako mogu sudjelovati.

Moguće je i neizravno sudjelovanje putem strukovnih ili granskih udruženja na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini.  Small Business Standards (SBS) europsko je neprofitno udruženje osnovano uz potporu Europske komisije koje predstavlja europske MSP u procesu izrade normi. Pored toga, cilj mu je podići svijet MSP-a o prednostima normi i potaknuti ih da se uključe u proces normizacije.

CEN, CENELEC i SBS snimili su video namijenjen MSP-ima o važnostima normi kao poslovnog alata za MSP. Video ih poziva da sudjeluju u normizaciji i pridonose sastavljanju normi, čime će osigurati da se u njima uzmu u obzir njihove potrebe. 

Jeste li vi mali/srednji poduzetnik koji želi unaprijediti svoje poslovanje? Ako jeste, uključite se odmah i pomognite u izradi normi koje vaše poduzeće treba!

www.cencenelec.eu/sme

www.sbs-sme.eu