U HZN-u obilježen Svjetski dan norma (World Standards Day – 14. listopada 2017.)

24.10.2017 15:14:00

Obilježavanje Svjetskog dana norma izvrsna je prilika da se norme i normizacija približe široj javnosti i da se istovremeno oda priznanje naporima tisuća stručnjaka širom svijeta koji surađuju u okviru međunarodnih organizacija za normizaciju u razvoju dobrovoljnih međunarodnih norma radi širenja znanja i tehnološkog napretka te olakšavanja trgovine.
Tema je ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana norma normizacija u području kreiranja pametnih gradova s porukom Standards make cities smarter / Pametniji gradovi uz norme.

Hrvatski zavod za norme (HZN), kao nacionalno normirno tijelo, tom je prigodom organizirao skup koji se održao dana 17. listopada 2017. godine u Kino dvorani , Ulica grada Vukovara 78, Zagreb.

Na skup su se odazvali pozvani predsjednici tehničkih odbora HZN-a, predstavnici tijela državne uprave, članovi Upravnog vijeća, Stručnog vijeća te ravnatelji srodnih institucija, tzv. infrastrukture za kvalitetu. Nakon uvodnoga pozdravnog govora ravnatelja Hrvatskog zavoda za norme, gospodina Igora Božičevića, prisutne su pozdravili: gospođa Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta i predsjednica Upravnog vijeća HZN-a; gospođa Brankica Novosel, ravnateljica Državnog zavoda za mjeriteljstvo; gospodin Tihomir Babić, ravnatelj Hrvatske akreditacijske agencije i gospodin Davor Zvizdić, ravnatelj Hrvatskoga mjeriteljskog instituta.

Skupu je prisustvovao predstavnik Grada Zagreba, gospodin Marijan Maras, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj koji je govorio o iskustvima i aktivnostima grada Zagreba na temu „pametnih gradova“.
 

U prvom redu slijeva na desno: Nataša Mikuš Žigman, Damir Medved, Mirela Žečević, Brankica Novosel, Tihomir Babić, Davor Zvizdić i Marijan Maras

Realizacija „pametnih gradova“ predstavlja značajnu fazu na putu izgradnje budućih integriranih i cjelovitih gradova, koji će omogućiti usklađeno funkcioniranje složenih sustava iz različitih područja (energetike, transporta, zaštite okoliša, upravljanja, zdravstva, kulture i obrazovanja ...). Cilj je ujediniti pamet i duh grada i učiniti ga mjestom života zadovoljnih i sretnih građana.

Na tu su temu izlagali:

Igor Božičević, ravnatelj HZN-a

Prezentacijja
 
I.Božičević_Svjetski dan norma_2017

Branko Burazer, s prezentacijom 
Pametni gradovi i doprinos normizacije (HZN)

Prezentacija

B.Burazer_Pametni gradovi i doprinos normizacije

Damir Medved, s prezentacijom Norme za pametne gradove u kontekstu primjene u hrvatskim gradovima (Ericcson Nikole Tesla)

Prezentacija

D.Medved_Norme za pametne gradove u kontekstu primjene u hrvatskim gradovima_2017

Na skupu su dodijeljene zahvalnice HZN-a zaslužnim pojedincima za poseban doprinos nacionalnoj normizaciji. Dobitnici zahvalnica za 2017. godinu su: Ivan Husar, Dina Šimunić, Darko Gulija, Darko Kittler, Željko Šakić, Dražen Aničić, Miljenko Ferić, Dubravka Bačun, Jasenka Zajec, Nikola Gambiroža, Marica Mlinac Mišak i Mirko Vuković.

Na kraju skupa, prisutni uzvanici i gosti s djelatnicima Hrvatskog zavoda za norme nastavili su neformalno prijateljsko druženje na domjenku koji je organiziran u prostorijama HZN-a.

Fotografije sa svečanosti obilježavanja Svjetskog dana norma 2017.