Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva u posjeti Hrvatskom zavodu za norme

Odsjek za razvoj, edukaciju i certifikaciju HZN-a organizirao je 17. svibnja 2018. godine, u suradnji s kolegama iz Odsjeka za područje elektrotehnike, telekomunikacije i informacijske tehnologije, posjet studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Ovim
posjetom nastavljena je višegodišnja uspješna suradnja s FER-om u važnom segmentu promocije normizacije među studentima.
 
Kolegij Tehnička normizacija i legislativa na FER-u vode prof. dr. Dina Šimunić i prof. dr.Ivica Pavić. Studenti treće godine smjera energetska elektrotehnika, u pratnji profesorice Šimunić, zadnji su sat proveli u posjetu HZN-u.
 
Iz HZN-a su sudjelovali mr. sc. Branko Burazer, dipl. ing. el., voditelj Odsjeka za normizaciju u području elektrotehnike, telekomunikacija i informacijske tehnologije, Tomislav Šolc, dipl. ing. el., viši stručni savjetnik za normizaciju u području energetske elektrotehnike i dr. sc. Ana Marija Boljanović, voditeljica Odsjeka poslova normoteke.
U prvom je dijelu gospodin Branko Burazer upoznao studente s organizacijom i glavnim aktivnostima HZN-a, mjestom i ulogom HZN-a u europskoj i međunarodnoj normizaciji, pregledom tehničkih odbora kao i s rezultatima rada u općem području normizacije te u
području elektrotehnike, telekomunikacija i informacijske tehnologije.Gospodin Tomislav Šolc je u drugom dijelu prezentirao specifičnosti rada tehničkih odbora iz područja energetske elektrotehnike.
U prostorima normoteke, gospođa Ana Marija Boljanović upoznala je studente s fondom,
glavnim aktivnostima te mogućnostima koje normoteka pruža svojim korisnicima.
 
Posebno je istaknula značenje i široku primjenu dviju aplikacija u HZN-u:HZNacrti - sustav komentiranja nacrta norma, koji omogućuje zainteresiranoj javnosti uvid u nacrte europskih i izvornih hrvatskih norma na javnoj raspravi te davanja komentara o nacrtima putem internetske stranice HZN-a te HRN4You - repozitorij hrvatskih norma, koji omogućava pretraživanje i pregled čitave zbirke hrvatskih norma, više od 45000 dokumenata, u digitalnom obliku.Nakon završetka testne faze u kojoj pojedini fakulteti sudjeluju, očekuje se potpisivanje ugovora kojim će se omogućiti pristup repozitoriju većem broju korisnika akademske i znanstvene zajednice u Hrvatskoj. 

HZN e-glasilo 2/2019

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više