Održana radionica NE OKOLIŠaj s normama

5.10.2018 15:04:00

U organizaciji udruge DOOR[1] i u suradnji s ECOS-om[2] i HZN-om, 21. rujna 2018. godine održana je radionica NE OKOLIŠaj s normama o važnosti uključivanja udruga za zaštitu okoliša u procese nacionalne normizacije, na lokaciji FER[3], Siva vijećnica. Na radionici je sudjelovalo dvadesetak sudionika, iz redova predstavnika udruga za zaštitu okoliša, tijela javne vlasti i državne uprave.

Nakon dobrodošlice i uvodnih riječi koje je prisutnima uputila gospođa Slavica Robić, izvršna direktorica DOOR-a, gospođa Ivana Rogulj, viša stručna suradnica, predstavila je aktivnosti DOOR-a, kao i rezultate AccEss projekta čiji je cilj pomoći udrugama za zaštitu okoliša u zastupanju ekoloških interesa u normizacijskim procesima.

Gospođa Laura Degallaix, direktorica ECOS-a, predstavila je aktivnosti i prioritete ECOS-a te posebno istaknula prepreke i prednosti  uključivanja predstavnika civilnog društva u normizaciju.

Gospodin Igor Božičević, ravnatelj HZN-a, predstavio je aktivnosti HZN-a, nacionalnoga normirnog tijela i provedbenog tijela Uredbe (EU) br. 1025/2012 o europskoj normizaciji. Posebno je istaknuo alate i usluge HZN-a za korisnike, kao i mogućnosti za razvoj suradnje s udrugama za zaštitu okoliša.
 
Gospođa Ivana Ivić, voditeljica Odsjeka za razvoj i edukaciju, predstavila je osnivanje stručnih tijela HZN-a, odnosno sastav i rad tehničkih odbora HZN-a u području zaštite okoliša. Prisutnima je istaknula i prednosti članstva u HZN-a te ih uputila na druge izvore informacija o normizaciji u navedenom području.



Gospođa Jasna Okanović, viša stručna savjetnica za područje zaštite okoliša, ukratko je predstavila rad pojedinih odbora HZN-a: HZN/TO 207 Upravljanje okolišem, HZN/TO 522 Karakterizacija i zbrinjavanje otpada i HZN/TO 577 Metode ispitivanja za karakterizaciju krutih i tekućih sastavnica i opterećenja okoliša te je prisutne informirala o pojedinim temama iz područja okoliša (kao npr. recikliranje fosfora), a predstavila je i horizontalan pristup za uključivanje aspekata okoliša u norme (Environmental Checklist), kao i ulogu koju na europskoj razini normizacije ima savjetodavno tijelo SABE[4].



Zaključno izlaganje o prednostima i razlozima zašto sudjelovati u nomizaciji održala je gospođa Dubravka Bačun, dugogodišnja članica HZN-a, predsjednica HZN/TO 207 Upravljanje okolišem i predstavnica udruge HRPSOR[5]. Gospođa Bačun je kroz primjere iz svog iskustva govorila o održivom razvoju, kružnom gospodarstvu te povezanosti norma i propisa. Posebno je istaknula važnost sudjelovanja svih zainteresiranih strana u normizaciji te zaključila da je rad u HZN-u određena privilegija, odnosno prilika za trajno učenje i stjecanje novih znanja.
 
Održavanju ove radionice prethodio je susret direktorice ECOS-a, Laure Degallaix i direktorice DOOR-a, Slavice Robić i  ravnatelja HZN-a, Igora Božičevića koji se održao 20. rujna 2018. godine u HZN-u gdje su prisutni izmijenili iskustva i ideje o provedbi Uredbe (EU) br. 1025/2012 o europskoj normizaciji u dijelu uključivanja društvenih skupina iz područja zaštite okoliša u europski normizacijski sustav.


Za više informacija obratite nam se e-poštom normoteka@hzn.hr ili telefonom 01 6106 051.


[1] DOOR, Društvo za oblikovanje održivog razvoja. Dostupno na: http://door.hr/
[2] ECOS, Europska ekološka građanska organizacija za normizaciju. Dostupno na: http://ecostandard.org/
[3] FER, Fakultet elektrotehnike i računarstva
[4] SABE, CEN Strategic Advisory Body on Environment, Dostupno na: https://www.cen.eu/work/areas/env/Pages/SABEorganization.aspx
[5] HRPSOR, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj. Dostupno na: https://www.hrpsor.hr/