Održan seminar za članove tehničkih odbora HZN-a

20.12.2018 10:33:00
U Hrvatskom zavodu za norme održan je 10. prosinca 2018. godine seminar za nove članove tehničkih odbora HZN-a.

Seminaru je prisustvovalo 22 člana TO-a iz institucija prijavljenih u članstvo HZN-a u razdoblju od siječnja 2018. godine do danas.

Nakon uvodnog pozdrava Ivane Ivić, voditeljice Odsjeka za razvoj, edukaciju i certifikaciju, u prvome dijelu izlaganja, voditeljica Odsjeka za opća područje normizacije, Vlaste Gaćeša-Morić upoznala je prisutne s radom u tehničkim odborima HZN-a, Unutrašnjim pravilima za normizaciju (UPN), s posebnim osvrtom na UPN 5 – Osnivanje i rad tehničkih odbora. U UPN 5 su definirani struktura tehničkih odbora, pododbora i radnih skupina HZN-a, način njihova osnivanja i označivanja. Istaknula je ulogu predsjednika, tajnika i članova TO-a te obveze i prava članove HZN/TO-a. Na kraju je istaknula mogućnost sudjelovanja u radu na međunarodnoj i europskoj razini normizacije.

Tatjana Brica Žilić, viša stručna savjetnica za normizaciju u području strojarstva prikazala je prisutnima rad u zaštićenom području HZNnorm za članove HZN/TO-a. Skrenula je pozornost na dokumente koji se tamo nalaze, a važni su za rad članova TO-a kao i na ostale podatke koji su dostupni na toj platformi.

Ana Marija Boljanović, voditeljica Odsjeka za poslove normoteke, prikazala je kratku prezentaciju u kojoj se osvrnula na dokumente i usluge koji su dostupni u normoteci. Predstavila je aplikacije HZNacrti, tečaj e-učenje i Repozitorij hrvatskih norma.

Na samom kraju seminara sudionici su posjetili normoteku HZN-a.