NORME GRADE POVJERENJE: CEN I CENELEC OBJAVLJUJU DEKLARACIJU POVODOM EUROPSKIH IZBORA


Bruxelles, 9. travnja 2019. - Povodom skorašnjih europskih izbora 23. - 26. svibnja, CEN i CENELEC objavili su deklaraciju “Standards Build Trust” (Norme grade povjerenje), kojom ističu doprinos normi u ostvarenju prioriteta europske politike.

Europske norme koje izrađuju CEN i CENELEC imaju važnu ulogu u pomaganju Europskoj uniji, najvećoj svjetskoj ekonomiji, da odgovori na današnje i buduće tehnološke i društvene izazove. Europski normizacijski sustav, koji se temelji na konsenzusu i uključivanju svih interesnih strana, okuplja stručnjake predstavnike europskih poduzeća, društvenih skupina, malih i srednjih poduzetnika i državne uprave u izradi suvremenih i široko prihvaćenih normi.

S više od 24 000 europskih normi, CEN i CENELEC ključni su sudionici u potpori harmonizaciji unutrašnjega europskog tržišta. Europska norme prihvaćaju se u 34 zemlje, čime se pojednostavnjuje pristup jedinstvenom tržištu i smanjuju birokratske zapreke. Zahvaljujući tom jedinstvenom aspektu europskoga normizacijskog sustava, norme podupiru europske prioritete povećavajući poslovne rezultate, smanjujući troškove i gradeći povjerenje potrošača.

Deklaracija CEN-a i CENELEC-a, koja je službeno objavljena danas 9. travnja 2019. ističe važan doprinos europske normizacije u potpori ciljevima kreatora politika: od umjetne inteligencije do održive energije pa sve do pametnih uređaja i tehnologije lanca blokova (blockchain) – svega što Europi treba da bi u budućnosti mogla donositi odluke koje su joj potrebne kako bi ostala konkurentna u svijetu. Norme pomažu da se ostvari taj cilj.


    
 
Pet prioriteta za budućnost Europe

CEN i CENELEC utvrdili su pet strateških prioriteta u kojima norme mogu dati djelotvornu potporu europskoj polici u godinama koje dolaze:
Zajednički rad za Europu

Deklaracija je najnoviji korak u dugoj tradiciji javno-privatne suradnje u Europi: u svom normizacijskom radu, CEN i CENELEC uvijek surađuju s europskim institucijama. Jedno od najvidljivijih područja suradnje su harmonizirane  norme. To su norme koje se izrađuju s ciljem potpore sukladnosti sa zakonodavstvom Europske unije (EU) prema “Novom pristupu”. Harmonizirane norme pridonose osiguravanju dugogodišnje uloge EU-a kao globalnoga ekonomskog vođe.

Dodatne aktivnosti koje CEN i CENELEC provode u suradnji s Europskom komisijom uključuju:
Pridružite se kampanji u narednim mjesecima putem hashtaga #TrustStandards

Za više informacija o Deklaraciji CEN-a i CENELEC-a, posjetite www.standardsbuildtrust.eu