Studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva posjetili HZN

5.6.2019 10:59:00

Studenti treće godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), smjer energetska elektrotehnika Sveučilišta u Zagrebu, u pratnji prof. dr. sc. Dine Šimunić posjetili su Hrvatski zavod za norme 16. svibnja 2019. godine. Studenti su dva sata kolegija Tehnička normizacija i legislativa, koji vode prof. dr. sc. Dina Šimunić i prof. dr. sc. Ivica Pavić proveli u posjetu HZN-u.
 
Studente je pozdravila gospođa Ivana Ivić, voditeljica Odsjeka za edukaciju, razvoj i certifikaciju.

Voditelj Odsjeka za normizaciju u području elektrotehnike, telekomunikacija i informacijske tehnologije, mr. sc. Branko Burazer predstavio je studentima organizaciju i glavne aktivnosti HZN-a, ulogu HZN-a kao nacionalnoga normirnog tijela, djelovanje tehničkih odbora, posebno u području  elektrotehnike, telekomunikacija i informacijske tehnologije.


Tomislav Šolc

Gospodin Tomislav Šolc, voditelj područja normizacije za energetsku elektrotehniku prikazao je nekoliko zanimljivih detalja iz procesa stvaranja pojedinih norma, s posebnim naglaskom na ulogu i značenje postizanja konsenzusa što šireg broja zainteresiranih dionika normizacijskog procesa.
 
Gospođa Dinka Ilić Roller, voditeljica područja normizacije za informatiku upoznala je studente s područjem rada  tehničkih odbora među kojima ima nekoliko novih odbora  nastalih kao rezultat primjene najnovijih tehnologija kao što je npr. HZN/TO 307 koji se bavi normizacijom tehnologije ulančanih blokova. Posebno je istaknula pozitivno iskustvo sudjelovanja naših stručnjaka u radu CEN-ove radne skupine za izradu nove europske  norme o  elektroničkom računu.

U normoteci HZN-a, voditeljica Odsjeka za poslove normoteke, dr. sc.  Ana Marija Boljanović, upoznala je studente s fondom normoteke, bazama i aplikacijama norma dostupnim za korisnike te sa svim pojedinostima i mogućnostima koje korisnici mogu ostvariti u komunikaciji s djelatnicima normoteke ili osobnim dolaskom.