Završna konferencija projekta FER rješenja za bolju zajednicu

28.2.2020 9:47:00
Na poziv udruge DOOR [1] predstavnice Hrvatskoga zavoda za norme (HZN) sudjelovale su na završnoj konferenciji projekta FER rješenja za bolju zajednicu, koja je održana 15. siječnja 2020. godine u Zagrebu na FER-u [2]. Udruga DOOR je udruga stručnjaka koja se bavi promicanjem održivog razvoja u području energetike, a ujedno je i član organizacije ECOS [3], koja se ubraja u organizacije Priloga III Uredbe o europskoj normizaciji (EU) br. 1025/2012, čije uključivanje u normizacijske procese prati i podupire Europska komisija.

Konferencija je okupila više od stotinu predstavnika institucija, jedinica lokalne samouprave, ministarstava, visokih učilišta, udruga, tvrtki te stručnjake iz područja borbe protiv energetskog siromaštva i iz područja društveno korisnoga učenja. Nakon pozdravnih govora, projekt je predstavila gospođa Ivana Rogulj, programska direktorica DOOR-a. Projekt se provodi od ožujka 2018. do ožujka 2020. u partnerstvu DOOR-a, FER-a i Grada Zagreba. Najvažniji rezultati projekta su prijedlog mjera i politika za održivu borbu protiv energetskog siromaštva za Grad Zagreb i uspostava kolegija koji se bavi društveno korisnim učenjem na FER-u.

Uvodno predavanje održao je prof. Stefan Bouzarovski, voditelj Opservatorija EU-a za energetsko siromaštvo i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za predmetnu temu. U nastavku je održana panel rasprava Energetsko siromaštvo u Hrvatskoj – problem i posljedice, koju je moderirao doc. dr. sc. Brano Ančić iz Instituta za društvena istraživanja Zagreb, a sudjelovali su predstavnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, Grada Križevaca i Grada Zagreba. Drugu panel raspravu Energetsko siromaštvo u Hrvatskoj – politike i rješenja, moderirala je Ivana Rogulj, a sudjelovali su predstavnici FZOEU-a [4], MGIPU-a [5], MZOE-a [6] i MDOMSP-a [7]. Panel raspravu Društveno korisno učenje kao rješenje za probleme u zajednici, moderirao je prof. dr. sc. Marko Delimar s FER-a, a sudjelovali su predstavnici FER-a i RNG-a [8]. Studentica FER-a, Marija Horvat, na konferenciji je predstavila i terenska iskustva studenata koji su kroz društveno korisno učenje radili na projektu.

Više informacija o rezultatima projekta FER rješenja za bolju zajednicu saznajte na poveznici: http://door.hr/portfolio/fer-rjesenja-za-bolju-zajednicu



Izvor: http://door.hr/djelovanje-zajednice-kao-rjesenje-za-energetsko-siromastvo/