Svjetski dan pošte - 6. listopada

8.10.2021 15:17:00
eventSvjetski dan pošte koji se obilježava 9. listopada prilika je da se podigne svijest o značenju poštanskih usluga u svakodnevnome životu i poslovanju te njihovu značajnom doprinosu globalnomu socijalnom i ekonomskom razvoju.
 
Ove je godine tema Svjetskoga dana pošte „Inovativnost za oporavak
 
Prema riječima direktora međunarodnoga ureda Universal Postal Union – UPU, Bishara Husseina, dugujemo veliku zahvalnost pojedincima čija su kreativnost i inovativnost pomogle da svijet izađe iz okova pandemije COVID-19.
 
Iako je u početku krize postojala zabirnutost da se cjepivo protiv virusa neće tako brzo razviti, zahvaljujući naporima pojedinaca ono je razvijeno za manje od godinu dana. Zajedno s medicinskim djelatnicima, koji su svakodnevno riskirali svoje živote, upravo su znanstvenici i istraživači koji su razvili cjepivo protiv virusa SARS-CoV-2 globalni heroji.
 
Zbog toga se ovaj primjer inovacije koja je promovirala rješenja koja mijenjaju život može primijeniti i na globalno poslovanje u cijelosti, a osobito na međunarodni poštanski sektor. Pandemija nije samo zaustavila velik dio poštanskoga poslovanja na dulje vrijeme, već je narušila i poslovne strategije i planove. Unatoč tomu sektor je bio primoran postati kreativniji i razviti nove ideje i metode kako bi služio klijentima.
 
Razvile su se nove socijalne i ekonomske poštanske usluge, kao i inovativni načini isporuke pošte, a e-trgovina prosperirala je u mnogim dijelovima svijeta.
U mnogim zemljama pošte su također uključene i u dostavu cjepiva, upotrebljavajući kompleksne metode hladnoga skladištenja, nudeći platforme za rezervaciju termina za cijepljenje pa čak i osiguravajući prostor za cijepljenje. Sve te aktivnosti nepobitan su dokaz koliko je pošta nedjeljiva od društva u cjelini i svojih korisnika.
 
Po prvi put Svjetski dan pošte obilježit će i interaktivan sastanak s predstavnicima nadležnih ministarstva i čelnika poštanskih operatora na temu kako pomoću inovacija u međunarodnom poštanskom sektoru osigurati oporavak od razornog utjecaj pandemije bolesti COVID-19.
 
UPU je inače specijalizirana agencija UN-a sa sjedištem u švicarskome glavnom gradu Bernu. Osnovana je 1874. godine kao jedna od najstarijih svjetskih međunarodnih organizacija i prije svega platforma je za suradnju između različitih dionika poštanskog sektora. UPU je partnerska organizacija europskoga tehničkog odbora CEN/TC 331, Postal services i usko surađuje u izradi europskih normativnih dokumenta.
 
Norme iz područja poštanskih usluga izrađuju se velikim dijelom u sklopu mandata (normizacijskog zahtjeva) Europske komisije, koji se dodjeljuju još od 1993. godine. Pritom su prioriteti harmonizacija tehničkih metoda na razini EU-a unutar univerzalnih poštanskih usluga (osobito za vanjsko mjerenje kvalitete pruženih usluga) te omogućavanje interoperabilnosti poštanskih operatora. Neki od trenutnih prioriteta u europskoj normizaciji također su i usklađivanje prekograničnoga prometa, osobito u smislu isporuke paketa te utjecaja na okoliš.
 
U HZN-u od 2004. godine djeluje tehnički odbor HZN/TO 543, Poštanske usluge koji prati rad odbora CEN/TC 331 i čiji članovi sudjeluju u izradi norma iz područja poštanskih usluga i mreža.
 
Sretan Vam Svjetski dan pošte!