Svjetski dan vida

13.10.2021 15:30:00
Svjetski dan vida obilježava se svake godine drugog četvrtka u listopadu. Time se nastoji usmjeriti pozornost na izbjegavanje sljepoće i slabovidnosti te koje su sve mogućnosti olakšavanja svakodnevnoga života slijepih i slabovidnih osobama.

Svjetski dan vida koordinira Međunarodna agencija za prevenciju sljepoće (IAPB, International Agency for the Prevention of Blindness). Svjetski dan vida postao je službeni IAPB događaj 2000. godine, a od tada se svake godine obilježava na različite načine u zemljama širom svijeta.
International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB) | LinkedIn
Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana vida glasi "Čuvaj svoj vid" (#LoveYourEyes).

Smanjenje ili gubitak vida, ako mu se ne pruži pravovremena pažnja i njega, može imati velike i dugotrajne učinke na sve aspekte života, uključujući svakodnevne osobne aktivnosti, interakciju sa zajednicom, školskim i radnim mogućnostima, mogućnost pristupa javnim uslugama i općenito na zdravstveni status.

Na globalnoj razini postoji čak milijarda ljudi s određenim oštećenjem vida, a koje je moglo biti spriječeno pravovremenom reakcijom. Zato je potrebno  utjecati na vlade i ministre zdravstva da se uključe u programe i osiguraju sredstava za nacionalnu prevenciju sljepoće te educirati javnost o važnosti ranoga pregleda i kontrole. Jedan je od oblika pomoći za osobe s invaliditetom i novi Zakon o digitalnoj pristupačnosti koji upućuje na nužnost implementacije različitih alata za pomoć pri uporabi web preglednika i mobilnih aplikacija.

ISO-ov tehnički pododbor ISO/TC 173/SC 7, Assistive products for persons with impaired sensory functions objavio je šest norma koje sadržajno daju upute za proizvode koji mogu olakšati svakodnevni život osobama s invaliditetom.
To su:
-   ISO 17049:2013, Accessible design — Application of braille on signage, equipment and appliances
-   ISO 17069:2020, Accessible design — Consideration and assistive products for accessible meeting
-   ISO 19026:2015, Accessible design — Shape and colour of a flushing button and a call button, and their arrangement with a paper dispenser installed on the wall in public restroom
-   ISO 19027:2016, Design principles for communication support board using pictorial symbols
-   ISO 19028:2016, Accessible design — Information contents, figuration and display methods of tactile guide maps
-   ISO 19029:2016, Accessible design — Auditory guiding signals in public facilities.

Budući da je postotak osoba s oštećenjem vida u Hrvatskoj oko 4 %, što je jako velik broj ljudi, bilo bi poželjno osnivanje hrvatskoga tehničkog odbora koji bi okupio znanstvenike iz ovoga područja spremne sudjelovati u radu ISO-ova pododbora i radnih skupina. Prihvaćanje dostupnih norma također bi bio pozitivan pomak u širenju svijesti o problemu slabljenja i gubitka vida.