Svjetski dan hrane - 16. listopada

15.10.2021 16:53:00
World Food Day 2021 - It's your day! | FAO Liaison Office in Brussels | Food  and Agriculture Organization of the United Nations

Svjetski dan hrane je jedan od najvažnijih dana u kalendaru UN -a. Prema podacima više od tri milijarde ljudi na svijetu si ne može priuštiti zdravu prehranu .Stotine događaja i terenskih aktivnosti okupljaju vlade, tvrtke, nevladine organizacije, medije i širu javnost. Oni promiču svjetsku svijest i djelovanje za one koji pate od gladi te za potrebu osiguranja zdrave prehrane za sve.

Svjetski dan hrane 2021. bit će obilježen u vrijeme dok se zemlje diljem svijeta suočavaju s raširenim posljedicama globalne pandemije Covid-19.

Poljoprivredno-prehrambeni sustav složen je pojam. Svaki put kad jedete, sudjelujete u tom sustavu. Hrana koju odaberemo i način na koji je proizvodimo, pripremamo, kuhamo i skladištimo čine nas sastavnim i aktivnim dijelom načina na koji funkcionira poljoprivredno-prehrambeni sustav. Hrvatski zavod za norme ima dosta članova koji sudjeluju u tehničkim odborima koji rade na temu hrane.
To su:
Trenutno tehnički odbor HZN/TO 568, Analiza hrane - horizontalne metode, mikrobiologija, posuđe i pribor u kontaktu s hranom aktivno radi na prijevodu EN ISO 6579-1:2017, Microbiology of the food chain - Horizontal method for the detection, enumeration and serotyping of Salmonella - Part 1: Detection of Salmonella spp. (ISO 6579-1:2017) i vjerujemo da će prijevod te norme uskoro biti dostupan našim korisnicima i široj javnosti.