Borba protiv korupcije uz pomoć ISO normi

9.12.2021 15:05:00
Danas, 9. prosinca obilježava se Međunarodni dan borbe protiv korupcije. To je prilika za upoznavanje javnosti s ISO normama, koje pomažu u oblikovanju pravednijeg svijeta.

Sustavno podmićivanje jedna je od pojava koja koči gospodarski rast i investicije. Ono ide ruku pod ruku sa siromaštvom i socijalnom nejednakošću. Da bi se ostvario Program Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. godine, moraju se uložiti veći napori u suzbijanje svih oblika korupcije u cijelome svijetu.
Godina 2021. ključna je za globalno djelovanje protiv korupcije nastojanjima da se potaknu protukorupcijske inicijative i ubrza primjena Konvencije Ujedinjenih naroda o borbi protiv korupcije – jedinoga globalnog i zaista sveobuhvatnoga pravno obvezujućeg instrumenta protiv korupcije.
Povodom Međunarodnoga dana borbe protiv korupcije, ISO je na svojoj mrežnoj stranici objavio razgovor s Kevinom Brearom, koji se već više od 35 godina bori protiv mita i korupcije, u početku kao londonski policijski službenik, a sada u privatnome sektoru. U skladu sa svojim životnim opredjeljenjem, on provodi beskrajne sate pomažući organizacijama da izbjegnu poslovanje s nepoštenim ljudima i tvrtkama. Kao nedavno izabrani predsjednik tehničkog odbora ISO/TC 309Governance of organizations (s početkom mandata 1. siječnja 2022.), Brear je svojim ciljem proglasio stavljanje ISO normi u središte borbe protiv korupcije.
Razgovor s Kevinom Brearom o njegovim stavovima o najvećim problemima povezanim s korupcijom, utjecaju korupcije na društveni i gospodarski razvoj i o tome kako ISO norme mogu pridonijeti svijetu bez korupcije možete pronaći na poveznici  https://www.iso.org/news/ref2772.html

U HZN-u djeluje tehnički odbor HZN/TO 552, Društvena odgovornost koji prati rad odbora ISO/TC 309 čiji članovi sudjeluju u izradi norma iz područja društvene odgovornosti, norma za održivu nabavu te norma za sustave upravljanja za sprječavanje mita.