Online konferencija "Potraga za boljim internetom"

7.2.2022 12:34:00
Iako je Facebook za novu generaciju mladih već staromodna društvena mreža, njegov osnutak obilježio je novu eru u svijetu interneta. Facebook je osnovao Mark Zuckenberg  4. veljače 2004. godine. S društvenim mrežama pojavile su se i nove metode vršnjačkog nasilja poznate pod nazivom Cyberbullying. Kako bi zaštitili djecu i mlade, ali i odrasle korisnike računala, svake se godine drugog utorka u veljači obilježava Dan sigurnijeg interneta.

Tema je ovogodišnjega Dana sigurnijeg interneta Zajedno za bolji Internet. Fokus sigurnosti na internetu tijekom godina se s kreiranja „sigurnijeg“ interneta prebacio na kreiranje „boljeg“ interneta. Bez obzira jesmo li djeca i mladi, roditelji i skrbnici, učitelji i socijalni radnici, ili čak i predstavnici industrije, zakonodavci i političari, svi imamo veliku ulogu. Upravo radi toga, u duhu slogana, trebamo se ujediniti kako bi internet učinili boljim mjestom za sve nas.

Povodom Dana sigurnijeg interneta, 8. veljače 2022. od 10 do 18 sati održat će se online konferencija Potraga za boljim internetom. Konferencija donosi brojna zanimljiva predavanja i predstavljanje novih igara i obrazovnih sadržaja za nastavnike, učenike i roditelje radi povećanja kompetencija za primjerenu, odgovornu, svrhovitu i sigurnu uporabu interneta i svih digitalnih tehnologija.

Konferenciju organiziraju udruga „Suradnici u učenju“, CARNET i Nacionalni CERT s partnerima: Agencijom za zaštitu osobnih podataka, Agencijom za elektroničke medije, Središnjim državnim uredom za digitalno društvo, Pravobraniteljicom za djecu, Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti, portalom medijskapismenost.hr, Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, Agencijom za odgoj i obrazovanje, Oracleom, Microsoftom, Googleom i projektnim partnerima iz Poljske.

PROGRAM KONFERENCIJE 

Poveznica za sudjelovanje bit će objavljena na stranici ucitelji.hr u ponedjeljak, 7. veljače. Prijava nije potrebna, a potvrde o sudjelovanju bit će poslane svim sudionicima koji će tijekom konferencije popuniti evaluacijski obrazac.

I Hrvatski zavod za norme daje svoj doprinos razvoju sigurnosti informacijske tehnologije prihvaćanjem norma u ovome području, HRN ISO/IEC 27001, Informacijska tehnologija - Sigurnosne tehnike - Sustavi upravljanja informacijskom sigurnošću - Zahtjevi (ISO/IEC 27001:2013 uključujući Ispravak 1:2014 i Ispravak 2:2015; EN ISO/IEC 27001:2017), a trenutno je u fazi javne rasprave norma nHRN EN 17799, Personal data protection requirements for processing operations (prEN 17799).