Održano predavanje za članove tehničkih odbora HZN-a

15.11.2022 14:32:00
U Hrvatskom zavodu za norme održano je 11. studenog 2022. godine predavanje za nove članove tehničkih odbora HZN-a u općem području normizacije.
 
Predavanju je prisustvovalo 15 članova TO-a iz institucija prijavljenih u članstvo HZN-a. 
 
Nakon uvodnog pozdrava gospođe Ivane Ivić, voditeljice Odsjeka za razvoj, edukaciju i certifikaciju, u prvome dijelu izlaganja, voditelj  Odsjeka za opća područja normizacije, gospodin Dražen Biošić upoznao je prisutne s HZN-om, normizacijom te prednostima u radu u HZN/TO-ima, načinom rada u tehničkim odborima HZN-a, Unutrašnjim pravilima za normizaciju (UPN), s posebnim osvrtom na UPN 5 – 
Osnivanje i rad tehničkih odbora. Istaknuo je ulogu predsjednika, tajnika i članova TO-a te obveze i prava članova HZN/TO-a. Na kraju je istaknuo mogućnost sudjelovanja u radu na međunarodnoj i europskoj razini normizacije.
 
Gospođa Martina Broketa, viša stručna savjetnica za normizaciju u području nemetalnih materijala prikazala je prisutnima rad u zaštićenom području HZNnorm za članove HZN/TO-a. Skrenula je pozornost na dokumente koji se tamo nalaze, a važni su za rad članova TO-a, kao i na ostale podatke koji su dostupni na toj platformi.
 
Na kraju je gospođa Ana Marija Boljanović, voditeljica Odsjeka poslova normoteke, predstavila rad normoteke, skrenula pozornost na autorska prava na norme te pokazala HZN-ove e-alate za korisnike.
 
Sljedeće predavanje za članove HZN/TO-a  planira se 2. prosinca 2022. godine.