Svjetski dan prava potrošača - 15. ožujka

15.3.2023 11:53:00
Pratite nas na Facebooku | Hrvatska Udruga za Zaštitu Potrošača
Svjetski dan prava potrošača tradicionalno se obilježava svake godine, u svrhu jačanja svijesti o pravima potrošača te promicanja aktivne rasprave s ciljem unapređenja potrošačke politike.
 







Ove godine povodom obilježavanja Svjetskog dana prava potrošača, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, organiziralo je zajedničku konferenciju pod nazivom „Osnaživanje potrošača u energetskoj tranziciji” kojom je naglasak stavljen na podizanje svijesti potrošača o važnosti energetske tranzicije te unaprjeđenje zaštite prava potrošača na energetskom tržištu u jeku energetske krize.

Više o ovome događaju možete saznati putem poveznice.
 
Jedan od ključnih prioriteta Nacionalnog programa zaštite potrošača za razdoblje od 2021. do 2024. je poticanje politike održive potrošnje i energetske učinkovitosti. Prema mišljenju najvećeg broja hrvatskih građana, korištenje energije iz obnovljivih izvora te ulaganje u energetsku učinkovitost je, uz razvrstavanje otpada, aktivnost koja ima najveći učinak na zaštitu okoliša i održivu potrošnju.
 
HZN kao nacionalno normirno tijelo razumije važnost promicanja prijelaza na čistu energiju. Znamo da je to nužno za našu budućnost i održiviji svijet. Zato smo odlučni osigurati resurse za poboljšanje potrošnje energije i promicati sustave upravljanja energijom.

Poduzimanjem mjera za održivost možemo učiniti pozitivan iskorak već danas, u interesu svjetlije budućnosti za buduće generacije. Otkrijte što vaša organizacija može poduzeti već danas i kako vam hrvatska normizacija nizom norma HRN EN ISO 50000, Sustavi upravljanja energijom omogućuje uspostavu sustava i procesa potrebnih za trajno poboljšavanje uspješnosti upravljanja energijom - Hrvatski zavod za norme - HRN EN ISO 50001 - Upravljanje energijom.