Danas je 12. Međunarodni dan svjesnosti o pristupačnosti!

18.5.2023 15:45:00
18. svibnja 2023. obilježava se 12. Međunarodni dan svjesnosti o pristupačnosti (GAAD). Njegova je svrha da svi počnu govoriti, razmišljati i učiti o digitalnom pristupu/uključivanju ljudi s posebnim potrebama.


Što je digitalna pristupačnost?

Svaki korisnik zaslužuje prvorazredno digitalno iskustvo na internetu. Osobe s invaliditetom moraju biti u mogućnosti iskusiti internetske usluge, sadržaje i druge digitalne proizvode s jednako uspješnim ishodom kao i osobe bez invaliditeta. Svijest o tome i predanost njihovu uključivanju cilj je Međunarodnog dana svjesnosti o pristupačnosti, svjetskog događaja kojim se skreće pozornost na digitalni pristup i uključenost osoba s invaliditetom.
 

   
1 milijarda osoba s invaliditetom










Hrvatski zavod za norme prihvatio je u hrvatsku normizaciju normu
Navedena hrvatska norma u području je rada HZN/TO T4, Normizacija u telekomunikacijama koji priprema norme i druge normativne dokumente u području telekomunikacija te radi na izradi tehničkog stručnog nazivlja u telekomunikacijama u suradnji s HZN/TO T3, Nazivlje u telekomunikacijama.

Za dodatne obavijesti o radu odbora HZN/TO T4 možete se obratiti tajnici navedenog tehničkog odbora Alici Glavaš, višoj stručnoj savjetnici za normizaciju u području telekomunikacija (alica.glavas@hzn.hr)

Detaljnije informacije o hrvatskim normama koje su izradili i prihvatili tehnički odbori Hrvatskoga zavoda za norme možete pronaći u katalogu hrvatskih norma te repozitoriju HRN4You. Za besplatan uvid u sadržaj norma možete najaviti svoj dolazak u normoteku, a za kupnju navedenih norma ili bilo kojega normativnog dokumenta pošaljite popunjeni obrazac za ponudu na e-adresu prodaja@hzn.hr.