CEN/TC 256/SC 1 Railway applications / Infrastructure

17.12.2012
Sastanak tehničkoga pododbora

CEN/TC 256/SC 1 Railway applications / Infrastructure


U prostorijama HZN-a 12. listopada 2012. godine održan je 42. redoviti sastanak tehničkoga pododbora CEN/TC-a 256/SC 1 Railway applications / Infrastructure.
Sastanak su otvorili i skup pozdravili gospodin Vedran Kružić, pomoćnik ministra za gospodarstvo i v. d. ravnatelja HZN-a gospodin Miran Škerl.
Na početku radnoga dijela sastanka prisutne je pozdravio i gospodin Nenad Nikolić, voditelj poslova normizacije u HZN-u.

Sastanku je prisustvovalo devetnaest delegata iz osam različitih zemalja:
NEN (Nizozemska), IPQ (Portugal), BSI (Ujedinjeno Kraljevstvo), AFNOR (Francuska), SIS (Švedska), DIN (Njemačka), SNV (Švicarska) i AENOR (Španjolska).
Sastanku u Zagrebu prisustvovao je i CEN-ov savjetnik gospodin Robrecht Delmé.
Uloga je gospodina Delméa da prati razvoj usklađene norme te da na vrijeme reagira ako primijeti da razvoj usklađene norme ne ide prema ostvarenju temeljnih zahtjeva Direktive (2008/57/EC).
CEN-ov savjetnik odlučuje na koje će bitne sastanke ići kako bi ostvario svoj zadatak.
Gospodin R. Delmé jedan je od samo četiri CEN-ova savjetnika za Direktivu o interoperabilnosti, a ostala tri su gospoda W. Breitling, J. R. Snell i J.-C. Tourrade.
Dakle samo su četiri CEN-ova savjetnika zadužena za CEN-ove, CENELEC-ove i ETSI-jeve usklađene norme koje podržavaju Direktivu o interoperabilnosti.
CEN-ove savjetnike bira izborno tijelo (Selection panel) uz preporuku Europske komisije, a izvještaj o svojemu radu podnose glavnomu direktoru CEN-a i CENELEC-a, gospođi Eleni Santiago Cid.

Glavna tema redovitoga sastanka su, kao i obično, bili izvještaji po radnim skupinama o trenutačnome stanju projekata na kojima se radi u tim radnim skupinama.

Tehnički pododbor CEN/TC 256/SC 1 trenutačno ima dvanaest radnih skupina, a na sastanku su bili prisutni predstavnici njih osam.

Od ukupno 66 norma koje su trenutačno u razvoju u okviru tehničkog pododbora CEN/TC 256/SC 1, 28 je norma u razvoju po radnim skupinama, a od toga je 19 novih norma, a u reviziji ih je 9.

Tijekom čitanja pojedinih izvještaja po radnim skupinama Gospodin Delmé više je puta reagirao i tražio objašnjenja, tj. izmjene u tekstu, za neke nejasne detalje u projektima za izradu usklađenih norma.
Uz dogovorene izmjene u pojedinim izvještajima prihvaćeni su svi izvještaji radnih skupina.
Gospodin Delmé obavijestio je prisutne o aktivnostima u Europskoj agenciji za željeznicu, tj. o novostima povezanim s interoperabilnošću i mandatom M/486 Programming in the field of Urban Rail.

Tehnički pododbor CEN/TC 256/SC 1 na ovome je sastanku donio dosta odluka, a posljednja je odluka bila odluka br. 48/2012 o zahvalnosti HZN-u na gostoprimstvu i organizaciji ovoga sastanka koju su svi prisutni s oduševljenjem i aplauzom jednoglasno odobrili.

Dogovoreno je da se idući sastanak tehničkog pododbora CEN/TC 256/SC 1 održi 2013-03-27 u Bruxellesu.

    

Izlaganja:   Eduardo Correia      Fredéric Coudert      Francisco de Melo Parente      Sabina Seražin Korper