Normizacija i pametni gradovi

Razvoj „pametnih gradova“ sa svim tehnološkim unapređenjima, posebno kroz primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije, mora  u znatno većoj mjeri biti otvoren prema društvenoj, emocionalnoj i duhovnoj strani čovjekova života. Više od polovine stanovništva na Zemlji živi u gradovima koji iskorištavaju preko 80% raspoloživih resursa. Suvremeni gradovi predstavljaju ogledalo razvoja naše civilizacije koji poput snažnih magneta privlače najkvalitetnije ljudske, tehnološke, organizacijske i prirodne resurse. Pametni gradovi trebaju se razvijati prema integriranim odnosno cjelovitim gradovima, u kojima će se svijest o povezanosti  i međusobnoj uvjetovanosti primijeniti u svim područjima čovjekova života i njegova odnosa s prirodom koja ga okružuje.



Normizacija i interoperabilnost su temeljni uvjeti za kvalitetno funkcioniranje svakoga  pojedinog sustava  „pametnog  grada“. Na globalnoj i europskoj razini, provodi se dinamična normizacijska aktivnost, posebno kroz primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT). Zajedničkim djelovanjem CEN-CENELEC-ETSI-ja stvaraju se pretpostavke za uspješnu normizaciju različitih sustava kao i za međusobnu kvalitetnu komunikaciju. 



Realizacija  „pametnih gradova“ predstavlja značajnu fazu na putu izgradnje budućih integriranih i cjelovitih gradova, koji će omogućiti usklađeno  funkcioniranje  složenih sustava iz različitih područja (energetike, transporta, zaštite okoliša, upravljanja, zdravstva, kulture i  obrazovanja ,..). Cilj je ujediniti pamet i duh grada i učiniti ga mjestom života zadovoljnih  i sretnih građana.
 

Više o normizaciji i procesu kreiranja pametnih gradova pogledajte u dokumentima:

 

Normizacija u procesu kreiranja pametnih gradova

P&P 2013_Normizacija i proces kreiranja  pametnih gradova