Svjetski dan zdravlja - 7. travnja

6.4.2022 15:35:00
Svjetska zdravstvena organizacija od 1950. godine obilježava Svjetski dan zdravlja kao dan podizanja svijesti o određenoj zdravstvenoj temi koja je u tom trenutku označena kao prioritetna i zahtijeva pojačane napore.

Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava se pod sloganom
Naš planet, naše zdravlje“ kojim se želi podići svijest o utjecaju zdravog okoliša na dobrobit i zdravlje ljudi. 
 
Trenutna klimatska kriza (istovremeno i zdravstvena) predstavlja najveću zdravstvenu prijetnju čovječanstvu mijenjajući naš planet. Preko 90% Zemljine populacije udiše onečišćeni zrak. Ekstremne meteorološke pojave, uništenje obradive površine tla i nedostatak pitke vode negativno utječu na zdravlje ljudi. Razna onečišćenja i plastiku možemo naći u oceanima, na planinama, a i u našoj hrani. Nezdrava hrana i piće jedan su od najznačajnijih uzroka debljine, povećanja broja oboljelih od zloćudnih tumora i bolesti srca, a njihov je način proizvodnje zaslužan za trećinu emisije
stakleničkih plinova.

Video ("Naš planet, naše zdravlje")
Izvor: WHO


Hrvatske norme iz područja zdravlja i medicinske opreme izrađuju sljedeći tehnički odbori Hrvatskoga zavoda za norme:
Ako ste zainteresirani sudjelovati u radu navedenih odbora, slobodno se javite e-poštom:
 
Za dodatne obavijesti o radu odbora HZN/TO 121, HZN/TO 555, HZN/TO 580 i HZN/TU S1 možete se obratiti:
tajnici navedenih tehničkih odbora Boženi Mesek, višoj stručnoj savjetnici za normizaciju u području zdravlja, okoliša i medicinske opreme (bozena.mesek@hzn.hr)

Za dodatne obavijesti o radu odbora u području zdravstvene informatike možete se obratiti tajnici tehničkoga odbora HZN/TO 215 Dinki Ilić-Roller, višoj stručnoj savjetnici za normizaciju u području informacijske tehnologije (dinka.ilic.roller@hzn.hr
 
Za dodatne obavijesti o radu odbora u području električne opreme u medicinskoj praksi možete se obratiti tajniku tehničkoga odbora HZN/TO E62 Danielu Rapaiću, višem stručnom savjetniku za normizaciju u području elektronike (daniel.rapaic@hzn.hr)

Detaljnije informacije o hrvatskim normama koje su izradili i prihvatili tehnički odbori Hrvatskoga zavoda za norme možete pronaći u katalogu hrvatskih norma te repozitoriju HRN4You. Za besplatan uvid u sadržaj norma možete najaviti svoj dolazak u normoteku, a za kupnju navedenih norma ili bilo kojega normativnog dokumenta pošaljite popunjeni obrazac za ponude na e-adresu prodaja@hzn.hr.