Dan planeta Zemlje - 22. travnja

22.4.2022 15:12:00

Tema ovogodišnjega Dana planeta Zemlje je
"Investiraj u naš planet"
s naglaskom na borbu protiv klimatskih promjena i ublažavanje njihovih posljedica.



ISO I BORBA PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA

Dan planeta Zemlje može potaknuti dosad neviđenu suradnju na zaštiti budućih generacija izgradnjom budućnosti bez ugljičnih emisija. 

Klimatske promjene i gubitak bioraznolikosti neodvojivo su povezani. Dosad najveći broj životinjskih i biljnih vrsta – oko milijun – u opasnosti je od izumiranja, i to većom brzinom nego ikada u ljudskoj povijesti. Priroda i njezini funkcionalni ekosustavi ubrzano se iscrpljuju, što utječe na samo tkivo života o kojem svi ovisimo. 

Zdravi ekosustavi nužni su za dobrobit ljudi jer osiguravaju čistu vodu, proizvodnju kisika i rast biljaka koje se upotrebljavaju za prehranu i ljekovitih biljaka. Istodobno uklanjaju velike količine ugljikovog dioksida iz atmosfere. To je njihova dodirna točka s klimatskim promjenama. Ekosustavi skladište ugljik. Ako se oštete, postoji opasnost da će ga ispustiti natrag u okoliš, ubrzavajući klimatske promjene.

ISO je objavio brojne norme koje pomažu u borbi protiv klimatskih promjena, baveći se problemima od opće do razine mikroorganizama. Među njima je opći okvir za mjerenje ugljičnog otiska proizvoda i njegovo priopćavanje putem znakova zaštite okoliša kako bi se utvrdili stvarni primjeri dobre proizvodne prakse. ISO-ove norme prikazuju i praktične korake prema nestambenim zgradama nulte potrošnje energije primjenom obnovljive energije u svim klimatskim zonama, uključujući preporuke za tehnologije, opremu i materijale.

ISO-ove norme bave se i ispitivanjem kvalitete tla. Kvalitetno tlo puno je nužnih hranjivih tvari koje podržavaju zdrav i biološki raznolik ekosustav. Dok se životinjske i biljne vrste širom svijeta brojčano smanjuju dosad neviđenom brzinom zbog ugroženosti njihovih prirodnih staništa, razmjena standardiziranih podataka o kvaliteti tla mogla bi biti ključna za njihov opstanak.

Sada je vrijeme da djelujemo kako bismo očuvali i zaštitili svoje zdravlje, obitelji i sredstva za život. ISO je odlučan osigurati da zemlje širom svijeta imaju zajednički jezik u borbi protiv klimatskih promjena i praćenju njezinog napretka. Kao platforma za rasprave, ISO okuplja nacionalna normizacijska tijela iz 167 zemalja, koja razmjenjuju znanja i dogovaraju dobrovoljne norme za najbolju praksu. 

Izvor: ISO

U Hrvatskome zavodu za norme djeluju sljedeći tehnički odbori koji pripremaju hrvatske norme koje pomažu u borbi protiv klimatskih promjena:
Detaljnije informacije o hrvatskim normama koje su izradili i prihvatili tehnički odbori Hrvatskoga zavoda za norme možete pronaći u katalogu hrvatskih norma te repozitoriju HRN4You. Za besplatan uvid u sadržaj norma možete najaviti svoj dolazak u normoteku, a za kupnju navedenih norma ili bilo kojega normativnog dokumenta pošaljite popunjeni obrazac za ponude na e-adresu prodaja@hzn.hr.