Međunarodni dan muzeja 2023.

18.5.2023 15:32:00
Tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, „Muzeji, održivost i dobrobit”. Njime se odaje počast muzejima i njihovoj ulozi u društvu, a muzeji se potiču na promicanje kulturne razmjene, međusobnog razumijevanja i održivog razvoja.
 
Ove godine ICOM, međunarodno vijeće muzeja, želi naglasiti ključnu ulogu muzeja u promicanju održivog razvoja i dobrobiti. Dok se suočavamo sa značajnim globalnim izazovima kao što su klimatske promjene, gubitak bioraznolikosti i društvena nejednakost, muzeji mogu pomoći u educiranju javnosti o tim pitanjima i potaknuti djelovanje prema pozitivnim promjenama.
 
Muzeji mogu na mnogo načina pridonijeti ciljevima održivog razvoja: od podupiranja zaštite klime i poticanja uključivosti do borbe protiv socijalne izolacije i za poboljšanje mentalnog zdravlja. Muzeji diljem svijeta sudjelovat će u Međunarodnom danu muzeja organiziranjem događanja, izložbi i aktivnosti kojima se istražuje tema održivosti i dobrobiti. Ta će događanja pokazati rad muzeja na smanjenju utjecaja na okoliš, promicanju održive prakse i educiranju javnosti o važnosti održivosti.



Tehnički odbor HZN/TO 46, Bibliotekarstvo, informacije i dokumentacija Hrvatskoga zavoda za norme, u svojemu radu bavi se izradom norma za knjižnice, arhive, muzeje, dokumentacijska i informacijska središta i službe, nakladništvo, informacijske znanosti, upravljanje i rukovanje dokumentima, pohranom i razredbom dokumenata i informacija, učenjem i obrazovanjem.

Ako ste zainteresirani sudjelovati u radu navedenog odbora, slobodno se javite e-poštom:
 
Za dodatne obavijesti o radu odbora HZN/TO 46 možete se obratiti tajnici navedenog tehničkog odbora Marini Babić, višoj stručnoj savjetnici za normizaciju u području osnovnih norma (marina.babic@hzn.hr)

Detaljnije informacije o hrvatskim normama koje su izradili i prihvatili tehnički odbori Hrvatskoga zavoda za norme možete pronaći u katalogu hrvatskih norma te repozitoriju HRN4You. Za besplatan uvid u sadržaj norma možete najaviti svoj dolazak u normoteku, a za kupnju navedenih norma ili bilo kojega normativnog dokumenta pošaljite popunjeni obrazac za ponudu na e-adresu prodaja@hzn.hr.