Norme na Svjetskom prvenstvu u nogometu (FIFA World Cup Brazil 2014)

Europske i međunarodne norme osiguravaju sigurnost i jednake uvjete na terenu i na tribinama te da svi ostali funkcionalni i sigurnosni zahtjevi na ovogodišnjem najvećem sportskom događaju na svijetu budu na najvišoj razini.

 
Priredio: Vladimir Jaram
 
U Brazilu će se od 12. lipnja do 13. srpnja 2014. godine održati Svjetsko nogometno prvenstvo (2014 FIFA World Cup Brazil). Hrvatska igra u skupini s Brazilom, Kamerunom i Meksikom.

Kada počne prva utakmica između Hrvatske i Brazila na Svjetskom nogometnom prvenstvu, utakmica kojom se otvara prvenstvo, u Sao Paulu, Brazil, u četvrtak 12. lipnja (22:00 po CET), označit će to početak žestokoga i jakoga nogometnog turnira, a procjenjuje se da će preko dvije milijarde ljudi pratiti taj događaj.



Arena Corinthians (Arena de São Paulo), nogometni stadion na kojem će se odigrati utakmica između Hrvatske i Brazila

Tijekom turnira milijuni nogometnih zanesenjaka pratit će svaki pokret svoje nacionalne vrste i njezinih igrača. I dok je potpuno neizvjesno koja će ekipa na kraju osvojiti turnir, ima stvari koje se ne mogu prepustiti slučaju ili sreći - sigurnost igrača i gledatelja, kao i pravednost samoga natjecanja. Međunarodne i europske norme osiguravaju jednake i ravnopravne uvjeti za igru.




Dolazak hrvatske nogometne reprezentacije u Salvador/Brazil


Osim toga, kako bi se osiguralo sigurno okruženje, udobnost i preglednost terena za gledatelje, izrađene su europske i međunarodne norme za mnoge aspekte nekog događanja, za arhitektonsko oblikovanje i norme za izvedbene zahtjeve, npr. za osvjetljenje i sjedala u sportskim objektima, stadionsku opremu, uređaje, instalacije i postrojenja, uključujući rasvjetu, vodonepropusnost sjedala, nagib tribine. Dodajmo tomu još i norme koje jamče sigurnost evakuacije u slučaju požara i razrađene i normirane sigurnosne značajke za evakuaciju u slučaju požara. Podizanje standarda u Europi i svijetu pomoći će u osiguranju sigurnog i uzbudljivog turnira.
 
Europski odbor za normizaciju (CEN) izradio je niz europskih norma (EN) kako bi se osigurala zaštita sudionika (natjecatelja) i gledatelja na sportskim natjecanjima. Stručnjaci iz 30 nacionalnih članica CEN-a stvorili su norme za sigurnosne zahtjeve koji se odnose na nogometna vrata, upijanje vode na sportskom terenu za sportske arene, štitnike za noge za nogometaše. One osiguravaju ujednačenu visoku razinu sigurnosti i kvalitete u svim državama. 





Europske norme EN 12231 (HRN EN 12231:2003, Površine sportskih terena – Određivanje zemljanog pokrova od prirodnog travnjaka), EN 12232 (HRN EN 12232:2003, Površine sportskih terena – Određivanje debljine zakorijenjenog sloja prirodnog travnjaka) i EN 12233 (HRN EN 12233:2003, Površine sportskih terena -- Određivanje visine trave prirodnog travnjaka) su norme koje se odnose na "površine za sportske arene". One osiguravaju da su igrališta i uvjeti na njima visoke kvalitete te dodatno njihov status europskih norma (EN) osigurava da tereni na kojim se igra u matičnim državama sportskih ekipa odgovaraju uvjetima i stanju stadiona na natjecanjima. Također su normirana nogometna vrata (gol) te štitnici za goljeničnu kost nogometaša, a sve kako bi se osiguralo da su i funkcionalni i sigurnosni zahtjevi na najvišoj razini. Čak je i udaljenost do koje se izvlači mreža iza nogometnih vrata (golova) normirana. I kao što veliki sportaši znaju: kad su ulozi tako visoki, ne želiš ništa prepustiti slučaju.
 
CEN-ov tehnički odbor CEN/TC 217, koji obuhvaća područje u kojem su i površine sportskih terena, i FIFA zajedno su radili na razvoju norma za to područje. Stručnjaci CEN-a su prikupili najbolje tehničko znanje za to područje, a FIFA je dala svoj doprinos na najvišoj medicinskoj i tehničkoj razini. Tom se suradnjom izbjegava ponavljanje rada te je ona od obostrane koristi za oba partnera.


Mario Mandžukić, centarfor, FC Bayern Muenchen Luka Modrić, vezni igrač, FC Real Madrid


Nogomet je više od sporta. U mnogim državama on je neka vrsta religije. Nacionalne nogometne lige privlače veliku pažnju, dok je pobjeda u međunarodnoj utakmici prilika za nacionalno slavlje. Profesionalni nogomet je također i biznis u kojemu se vrte i troše ogromni novci. Zato nema mjesta čuđenju da se, kao i u mnogim drugim granama biznisa, norme niza ISO 9000 upotrebljava za poboljšanje rezultata i poslovnoga procesa.
 

Turnir može početi! Idemo Hrvatska!
 

Neka su europska nacionalna normirna tijela objavila prikladne publikacije i tekstove prigodom Svjetskog prvenstva u nogometu 2014., a mi vam predlažemo da pogledate NEN-ove (Netherlands Standardization Institute) internetske stranice i publikaciju World Cup 2014, The football standards. Za pristup tim stranicama, kliknite ovdje.

CEN i CENELEC odlučili su obilježiti taj svjetski sportski događaj isticanjem uloge norma u svijetu nogometa. Kao priprema za nogometnu groznicu, već sad možete pogledati službeni video najave na internetskoj stranici CEN-CENELEC-a.
 

Neke norme za nogometna igrališta, stadione i opremu igrača

Igralište/oprema za igrače
Slika
Kratki opis
Trava (sportske površine) Postoje norme za umjetnu travu, međutim nju nećemo vidjeti na brazilskim stadionima. Vrste trave na tim stadionima su Bermuda celebration ili Ryegrass. Nema zahtjeva za visinu trave, a mnogi stručnjaci smatraju da je poželjna visina 23 mm. Ispitna metoda za ispitivanje visine trave u europskoj normi HRN EN 12233:2003, Površine sportskih terena – Određivanje visine trave prirodnog travnjaka postavlja zahtjeve za određivanje točne visine trave.
Vrata i mreže za golove Europska norma HRN EN 748:2013, Oprema za sportska igrališta – Nogometni golovi – Funkcionalni i sigurnosni zahtjevi, metode ispitivanja daje specifikacije za uzice za mrežu, veličinu oka mreže, stative i veličinu gola. Za mreže za golove minimalni promjer uzice je 2 mm, a maksimalna veličina oka mreže je 12 cm. Sama vrata su široka 7,32 m, a visoka 2,44 m.
Osvjetljenje sportskog igrališta Zahtjevi za osvjetljenje sportskog igrališta navedeni su u normi HRN EN 12193:2008, Svjetlo i rasvjeta – Rasvjeta sportskih objekata. Ona uključuje, također, i zahtjeve za osvjetljenje za potrebe televizijskoga snimanja.
Održivi stadioni Solarne ploče na krovovima stadiona (stadion u Belo Horizonteu) trebaju biti instalirane u skladu sa sigurnosnim normama (naprimjer, mogao bi izbiti požar zbog kratkog spoja). Još je jedna od inovacija krov stadiona u Salvadoru koji može prikupiti oko 698 000 litara kišnice za ponovnu uporabu. Postojeće norme za krovove osiguravaju dobru i sigurnu konstrukciju, dok je sve više norma za održive konstrukcije u razvoju. 
Sjedala na tribinama stadiona Razmaci među sjedalima u redovima su prema normi HRN EN 13200-4:2008, Spectator facilities – Part 4: Seats – Product characteristics barem 30 centimetara. Prema zahtjevima norme stadionska sjedalica treba podnijeti težinu od 2000 kg, duboka je minimalno 40 cm, a široka 50 cm.
Lopta (Brazuca) Lopta Brazuca nadmašuje FIFINE standarde. Norma HRN EN 12235:2013, Površine sportskih terena – Određivanje vertikalnog odboja lopte propisuje zahtjeve i ispitne metode za loptu. Naprimjer, prilikom odskakivanja, ako padne s visine od 2 metra na betonsku površinu u odskoku treba dosegnuti visinu od 1,35 metra.
Odjeća igrača -dresovi, hlačice i dokoljenke Igrač hrvatskog nacionalnog tima odjeva u prosjeku oko 18 plastičnih boca. Nacionalni timovi nose dresove koji se isto kao i hlačice i - po prvi put - dokoljenke, izrađuju iz recikliranih plastičnih boca.To je primjer inovacije i korisnosti reciklaže. Međunarodna norma HRN EN ISO 3758:2012, Tekstil – Označivanje njege primjenom simbola određuje zahtjeve za simbole koji se upotrebljavaju na etiketama tih odjevnih predmeta. Time se ne pružaju samo jasne informacije potrošačima, već su korisne za praonice rublja i kemijske čistionice.
Golmanske rukavice Dobre golmanske rukavice ispunjavaju zahtjeve europske norme HRN EN 16027:2012, Zaštitna odjeća – Rukavice sa zaštitnim učinkom za nogometne vratare. Kao zanimljivost treba spomenuti da bi vratari trebali nositi rukavice nešto malo veće od veličine šake čime se osigurava povećana sposobnost odbijanja i hvatanja lopte.
Zaštita za goljeničnu kost Kod startova nogometaša na loptu ili na igrača vrlo su opasni udarci u goljeničnu kost kad može doći i do ozbiljnije ozljede i prijeloma noge. Zaštita za goljeničnu kost nogometaša treba biti u skladu s normom HRN EN 13061:2010, Zaštitna odjeća – Štitnici za goljenicu za nogometaše – Zahtjevi i ispitne metode. Ako oni ispunjavaju zahtjeve te norme velika većina startova trebala bi završiti samo s masnicom.
Pivo u ruci Bilo s prijateljima kod kuće, u kafiću ili na gradskom trgu utakmicu često gledamo s pivom u ruci. Pivo, samo po sebi, treba biti sigurno za piće. Osim uobičajenih sastojaka pivo sadrži i gljivične tvari i okratoksin A (OTA) tvar kojoj treba pristupiti s velikom pažnjom i koja je opasna za zdravlje. Dopuštena količina okratoksina u vinu i pivu propisana je zakonom. Proizvođači piva mogu je izmjeriti prema ispitnoj metodi opisanoj u normi HRN EN 14133:2010, Namirnice – Određivanje okratoksina A u vinu i pivu – Metoda tekućinske kromatografije visokog učinka (HPLC) s čišćenjem na imunoafinitetnoj koloni.



HZN e-glasilo 3/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka).

HZN e-glasilo se sastoji od dva (2) dijela: 
1) Osnovnog dijela glasila sa stručnim člancima i obavijestima i, 
2) Oglasnika za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više