Brošura "Europska normizacija kao potpora sigurnosti djece" na hrvatskome jeziku

Sigurnost proizvoda te briga o zaštiti života i zdravlja ljudi neki su od glavnih ciljeva normizacije. Kada se radi o zaštiti najosjetljivijih društvenih skupina, prije svega djeci, još je važnije da takvi proizvodi budu maksimalno sigurni.

 
Normizacija ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti proizvoda koji su namijenjeni djeci, zaštiti djece te sprječavanju nezgoda.

Kako bi što širem krugu zainteresiranih strana približili važnost normizacije u povećanju sigurnosti proizvoda namijenjenih djeci, na hrvatski je jezik prevedena brošura pod naslovom Europska normizacija kao potpora sigurnosti djece, koju je pripremio i objavio CEN/CENELEC.




U ovoj je brošuri dan pregled normizacijskih aktivnosti na europskoj razini koja pridonosi sigurnosti proizvoda koje upotrebljavaju djeca odnosno koji su namijenjeni djeci, a odnose se prije svega na igračke, proizvode za njegu male djece, namještaj, proizvode sa zaštitom za djecu, opremu za igrališta i sportsku opremu za djecu.


U brošuri je također dan pregled europskih tehničkih odbora zaduženih za izradu norma u navedenim područjima, popis nekih norma za proizvode te prednosti koje nude europske norme za proizvode namijenjene djeci.

Neke od tih norma podrška su implementaciji Direktive o sigurnosti igračaka (2009/48/EZ) odnosno Direktivi o općoj sigurnosti proizvoda (2001/95/EZ).
 


U brošuri se nalaze i upute o tome kako se aktivno uključiti u izradu norma za sigurnost proizvoda za djecu, osnovne informacije o CEN-u i CENELEC-u, HZN-u kao nacionalnom normirnom tijelu u Republici Hrvatskoj kao i popis zrcalnih tehničkih odbora koji djeluju pri HZN-u i pridonose izradi norma za sigurnost proizvoda za djecu.

Objavljenu brošuru Europska normizacija kao potpora sigurnosti djece na hrvatskome jeziku možete pogledati OVDJE.



 

HZN e-glasilo 4/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka).

HZN e-glasilo se sastoji od dva (2) dijela: 
1) Osnovnog dijela glasila sa stručnim člancima i obavijestima i, 
2) Oglasnika za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više