Europski tjedan mobilnosti, 16. - 22. rujna 2021.

<a  data-cke-saved-href="/UserDocsImages//slike/Vijesti/2021/EMW_2.JPG" href="/UserDocsImages//slike/Vijesti/2021/EMW_2.JPG" target="_blank">Spremi sliku (u kvaliteti za tisak)</a>Europski tjedan mobilnosti, kampanja Europske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti, održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Riječ je o kampanji koja se provodi od 2002. godine s ciljem promicanja i poticanja promjene ponašanja u smjeru održivih rješenja mobilnosti. Tema ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je “Održiva mobilnost za zdraviji život!” uz slogan „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!”. Tema se nametnula kao odgovor na izazove nove svakodnevice uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19. Građane se poziva da održavaju svoju tjelesnu i mentalnu formu uz brigu o okolišu i zdravlju drugih dok biraju načine svog prijevoza.

„Fizička aktivnost je iznimno važna za naše zdravlje, a pješačenje, bicikliranje i ostala održiva rješenja u prijevozu k tome doprinose zaštiti okoliša, prirode i klime. Pozivam sve da se u Europskom tjednu mobilnosti što više kreću, a te dobre navike usvoje i primjenjuju dalje u svakodnevnom životu“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić.

Europski tjedan mobilnosti poziva na veću pažnju usmjerenu ka odnosu mentalnog zdravlja i gradske mobilnosti, što je jedna od tema koja je tijekom pandemije dobila na važnosti. Tjeskoba uzrokovana putovanjem s mnoštvom ljudi ili nedostupnost informacija o detaljima putovanja, mogu dovesti do narušavanja psihičkog stanja. Stoga, u uvjetima pandemije, gradovi se moraju još više potruditi da stvore okolnosti u kojima se građani mogu kretati sigurno, ugodno i održivo.

Brojne studije ukazuju na to da aktivan život smanjuje depresiju, tjeskobu i druge probleme u vezi s mentalnim zdravljem. Dovoljno je 30 minuta pješačenja ili vožnje biciklom dnevno kako bi se poboljšalo mentalno zdravlje, a time će se podići opće raspoloženje i kvaliteta sna, kao i smanjiti stres, tjeskoba i umor.

Ove godine svoje projekte podizanja svijesti o potrebi održive urbane mobilnosti prijavili su gradovi Zagreb, Drniš, Zaprešić, Koprivnica, Kutina, Osijek, Rijeka, Pula, Varaždin i Cres. Gradovi su prijavili aktivnosti tijekom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, organizaciju “Dana bez automobila” te poduzimanje trajnih mjera uvođenjem inovativnih prijevoznih i prometnih rješenja.

Više informacija na poveznici: https://mobilityweek.eu

Izvor: https://mingor.gov.hr

HZN e-glasilo 3/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka).

HZN e-glasilo se sastoji od dva (2) dijela: 
1) Osnovnog dijela glasila sa stručnim člancima i obavijestima i, 
2) Oglasnika za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više