Svjetski dan norma - 14. listopada 2021.

Svake godine 14. listopada članovi IEC-a, ISO-a i ITU-a slave Svjetski dan norma kojim se odaje priznanje zajedničkim naporima tisuća stručnjaka iz cijelog svijeta u izradi dobrovoljnih tehničkih sporazuma koji se objavljuju kao međunarodne norme.

Tema je Svjetskog dana norma 2021. godine: „Zajednička vizija za bolji svijet - norme za ciljeve održivog razvoja“.

Poruka za Svjetski dan norma, koju potpisuju predsjednici triju glavnih međunarodnih organizacija za normizaciju (IEC, ISO i ITU)





Ciljevi održivog razvoja (SDG), koji su usmjereni rješavanju društvenih nejednakosti, razvoju održivog gospodarstva i usporavanju klimatskih promjena, izrazito su ambiciozni. Za njihovo ostvarenje nužna je suradnja brojnih javnih i privatnih partnera te upotreba svih dostupnih alata, uključujući međunarodne norme i ocjenu sukladnosti.   
 
Žestoka borba s pandemijom koja ne jenjava pokazala je da je apsolutno nužno raditi na ciljevima održivog razvoja na način koji uključuje sve interesne strane, kako bi naše društvene zajednice bile snažnije, otpornije i pravičnije. Povodom današnje obljetnice molimo vas da nam se pridružite u misiji koja potvrđuje važnost ciljeva održivog razvoja pri obnovi za veću otpornost na buduće katastrofe (Building Back Better).  U tim nastojanjima norme su važnije nego ikad prije. 

Čitav sustav normi izgrađen je na suradnji. On svjedoči o snazi suradnje i uvjerenju da smo, kao što je cjelina veća od zbroja njezinih dijelova, snažniji kad smo udruženi. Zajedničkim radom dajemo ljudima rješenja iz stvarnog svijeta kako bi se mogli izravno sučeliti s izazovima održivosti. 
 
U tom duhu, Svjetskim danom norma započinjemo višegodišnje putovanje kojim ćemo prikazati brojne načine na koje međunarodne norme pridonose uspjehu ciljeva održivog razvoja.  
 
Normama za ciljeve održivog razvoja i našom ‘zajedničkom vizijom za bolji svijet’, ujedinjeni ćemo raditi na ubrzanju ostvarenja Agende 2030.

YINBIAO SHU, predsjednik IEC-a
EDDY NJOROGE, predsjednik ISO-a
HOULIN ZHAO, glavni tajnik ITU-a

 
Video poruke čelnika Međunarodne organizacije za normizaciju (ISO) možete pronaći na sljedećim poveznicama:

Eddy Njoroge, predsjednik ISO-a   
https://youtu.be/TddDqVQFAis





Mojdeh Tabari, predsjednica DEVCO-a   
https://youtu.be/zd01Q6MwCk0




Sergio Mujica, glavni tajnik ISO-a  
https://youtu.be/iP_p8Rt7N2Q

 
Svim članovima HZN-a, članovima tehničkih odbora HZN-a, korisnicima i suradnicima želimo sretan Svjetski dan norma!

                                                                                                                                                 Djelatnici HZN-a

HZN e-glasilo 3/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više