Svjetski dan hrane - 16. listopada

World Food Day 2021 - It's your day! | FAO Liaison Office in Brussels | Food  and Agriculture Organization of the United Nations

Svjetski dan hrane je jedan od najvažnijih dana u kalendaru UN -a. Prema podacima više od tri milijarde ljudi na svijetu si ne može priuštiti zdravu prehranu .Stotine događaja i terenskih aktivnosti okupljaju vlade, tvrtke, nevladine organizacije, medije i širu javnost. Oni promiču svjetsku svijest i djelovanje za one koji pate od gladi te za potrebu osiguranja zdrave prehrane za sve.

Svjetski dan hrane 2021. bit će obilježen u vrijeme dok se zemlje diljem svijeta suočavaju s raširenim posljedicama globalne pandemije Covid-19.

Poljoprivredno-prehrambeni sustav složen je pojam. Svaki put kad jedete, sudjelujete u tom sustavu. Hrana koju odaberemo i način na koji je proizvodimo, pripremamo, kuhamo i skladištimo čine nas sastavnim i aktivnim dijelom načina na koji funkcionira poljoprivredno-prehrambeni sustav. Hrvatski zavod za norme ima dosta članova koji sudjeluju u tehničkim odborima koji rade na temu hrane.
To su:
  • HZN/TO 34, Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, čije područje rada je normizacija u području poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda
  • HZN/TO 34/PO 17, Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi; Sustavi upravljanja za sigurnost hrane
  • HZN/TO 566, Mlijeko i mliječni proizvodi, čije područje rada je normizacija u području mlijeka i mliječnih proizvoda
  • HZN/TO 567, Meso, meso peradi, jaja i njihovi proizvodi, ribe, proizvodi ribarstva i akvakultura
  • HZN/TO 568, Analiza hrane - horizontalne metode, mikrobiologija, posuđe i pribor u kontaktu s hranom
  • HZN/TO 569, Hrana za životinje
Trenutno tehnički odbor HZN/TO 568, Analiza hrane - horizontalne metode, mikrobiologija, posuđe i pribor u kontaktu s hranom aktivno radi na prijevodu EN ISO 6579-1:2017, Microbiology of the food chain - Horizontal method for the detection, enumeration and serotyping of Salmonella - Part 1: Detection of Salmonella spp. (ISO 6579-1:2017) i vjerujemo da će prijevod te norme uskoro biti dostupan našim korisnicima i široj javnosti.

HZN e-glasilo 1/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više