ISO slavi 75. rođendan!

Prošlo je tričetvrt stoljeća otkad je počela s radom Međunarodna organizacija za normizaciju, ISO, okupivši normizacijska tijela iz cijelog svijeta.


Kad je ISO 1947. godine održao prvu sjednicu, države širom svijeta borile su se obnovom i pokušavale izvući nešto dobro iz teške situacije. Hrabro i s entuzijazmom bacile su se na traženje najučinkovitijeg načina za promicanje najdjelotvornijih tehnologija. Rezultat je bio: ISO-ove norme.

Svijet nikad nije bio suočen s većim izazovima nego danas. I dalje ćemo promicati prednosti normi i izrađivati nove norme kad su potrebne koristeći se našim transparentnim sustavom međunarodnog konsenzusa kojem se vjeruje. 

Ulrika Francke
Predsjednica ISO-a

No, nije se radilo samo o rješavanju tehničkih problema nego i o potpuno novom načinu suradnje. ISO-ov sustav zasniva se na ideji da se svaki glas mora čuti i da moramo pronaći način za uspješan zajednički život i rad.


Dok slavimo postignuća zadnjih 75 godina, gledamo u budućnost. Brzina promjena sve je veća, a ISO pomaže u poticanju i usmjeravanju razvoja.


Sergio Mujica
Glavni tajnik ISO-a

U međuvremenu, 24196 ISO-ovih normi svjedoči o uspješnosti te ideje. One obuhvaćaju sve, od najjednostavnijih elemenata izgrađenog svijeta do tehnologija u oblaku, koje vam omogućuju da ovo čitate.

U 75 godina ISO-ove norme postale su dio gotovo svakog aspekta našeg života. Današnje stanovništvo četiri je puta veće nego u vrijeme osnivanja ISO-a, pa su njegovi članovi još odlučniji u izradi normi koje će život učiniti lakšim, sigurnijim i boljim. To je još jedan razlog za slavlje.


Izvor: ISO

  • Međunarodna organizacija za normizaciju (ISO) je neovisna, nevladina međunarodna organizacija osnovana 1947. godine sa sjedištem u Ženevi u Švicarskoj. Članovi su nacionalna normirna tijela i samo je jedan član po državi. Svaki član predstavlja ISO u svojoj državi.

 

  • Nacionalno normirno tijelo Republike Hrvatske, Hrvatski zavod za norme (HZN) je član ISO-a (member body) od 1. srpnja 2005. godine, kada je preuzeo članstvo od Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo (DZNM), koji je bio član ISO-a od 1993. godine.HZN e-glasilo 3/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka).

HZN e-glasilo se sastoji od dva (2) dijela: 
1) Osnovnog dijela glasila sa stručnim člancima i obavijestima i, 
2) Oglasnika za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više