Konferencija "Building momentum with WomenatIEC"

Uhvatimo zamah uz žene u IEC-u: upoznajte sudionike u raspravi!


Na konferenciji  Building momentum with WomenatIEC, koja se održava 8. ožujka, okupit će se žene i muškarci na ključnim položajima u IEC-u i izvan njega. Sve te žene sudjelovale su u kampanji   #WomenatIEC („žene u IEC-u“).

Konferenciju će voditi Chikaodinaka Sandra Oduah, istaknuta američka novinarka nigerijskog podrijetla, producentica televizijskih vijesti, dopisnica, spisateljica i fotografkinja. Trenutno radi kao dopisnica za VICE News. Temeljito i ekskluzivno izvještavanje o masovnoj otmici 276 učenica u Chiboku koje je otela teroristička skupina Boko Haram donijelo joj je 2014. godine nagradu za novinarku godine koju dodjeljuje konferencija Trust Women u organizaciji zaklade Thomson Reuters Foundation. Oduah je dobila i nagradu CNN Multichoice African Journalist Award za 2016. godinu.

Među cijenjenim sudionicama rasprave, koje dolaze iz cijelog svijeta, nalazi se i Olga Petrova iz Rusije, koja od 2004. godine radi kao projektant visokonaponskih mjernih transformatora. Godine 2005. uključila se u rad IEC-a kao stručnjak u IEC-ovom tehničkom odboru 38, Instrument transformers.

Xun Gong iz Kine već se 14 godina bavi područjem zelenog i niskougljičnog gospodarstva. Njezina su područja istraživanja procjena životnog ciklusa, ugljikov otisak proizvoda te ekodizajn i zelena proizvodnja. Stručnjak je u tehničkom odboru IEC TC 111, koji izrađuje norme za okoliš za električne i elektroničke proizvode.

Predstavnica IEC-ovog rada na ocjeni sukladnosti, Alisdair Mackinnon iz Škotske, predsjednica je IECRE-a, IEC-ovog sustava za certifikaciju prema normama za opremu koja se upotrebljsva u eksplozivnim atmosferama.

Solange Blaszkowski predsjednica je ACEA-e, IEC-ovog Savjetodavnog odbora za aspekte okoliša. Također je članica odbora IEC TC 111, u kojem vodi izradu norme za udio ponovno upotrijebljenih komponenti u proizvodima, i jedna od voditelja zajedničke radne skupne odbora ISO TC 207 i IEC TC 111.

Ziva Patir već je deset godina ravnateljica Izraelskog instituta za normizaciju (SII). Prva je žena članica Kolegija Vijeća IEC-a i prva predsjednica Tehničke uprave ISO-a (2004. - 2008.).

Snežana Lilić radi u Institutu za standardizaciju Srbije (ISS), od 2016. kao direktor za standardizaciju, a od 2021. kao voditelj Sektora za elektrotehničku standardizaciju. Ujedno je i tajnik nacionalnih tehničkih odbora.



Saznajte više i registrirajte se na: https://iec.zoom.us/webinar/register/8616450001338/WN_BN00nDnnS9Sh7vGPXVOLVA

Izvor: IEC
 

HZN e-glasilo 3/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka).

HZN e-glasilo se sastoji od dva (2) dijela: 
1) Osnovnog dijela glasila sa stručnim člancima i obavijestima i, 
2) Oglasnika za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više