Najava CEN-ovih radionica iz područja obrane i sigurnosti

image

CEN-ov sporazum s radionice (CWA) na temu
„Smjernice za djelotvorne poruke putem društvenih medija u upravljanju u kriznim situacijama i katastrofama“

 


Cilj je ove normizacijske inicijative izraditi dokument kojim će se dati skup preporuka za sadržaj, izgled i formuliranje ranih upozorenja javnosti putem društvenih medija u slučaju kriza i katastrofa.


Dokument je namijenjen svim sudionicima upravljanja u kriznim situacijama i katastrofama koji šalju upozorenja, pozive na djelovanje i informacije širokoj javnosti putem društvenih medija. Planirani sporazum s radionice ne primjenjuje se na
komunikaciju i razmjenu informacija među organizacijama koje se bave kriznim upravljanjem (npr. službama koje prve dolaze na mjesto nesreće, državnim tijelima, lokalnim tijelima itd.) i ne utvrđuje unaprijed zadane poruke ranog upozorenja niti njihov izgled. 


Početni sastanak održat će se u ponedjeljak 21. ožujka 2022. od 9.30 do 11.30 putem interneta.

Zahtjeve za sudjelovanje na radionici odnosno komentare koji se odnose na plan projekta treba poslati do 17. ožujka 2022. na fredrik.gothe@sis.se. Molimo da upotrijebite obrazac za komentiranje u nastavku.

Preuzmite dokumente:


imageCEN-ov sporazum s radionice (CWA) na temu 
„Upravljanje u kriznim situacijama - Brza procjena štete na zgradama i protokol uzbunjivanja"




U planu je izrada CEN-ova sporazuma s radionice (CWA) kojim se utvrđuje okvir za brzu procjenu štete na zgradama i slanje nalaza procjene/upozorenja centrima tijela za upravljanje u kriznim situacijama koji su zaduženi za zapovijedanje i nadzor.

Rezultati radionice služit će:
  • službenicima sigurnosti kritične infrastrukture koja je predmet procjene štete
  • dužnosnicima tijela koja treba obavijestiti o oštećenim zgradama kako bi koordinirali intervencije i
  • proizvođačima i programerima sustava zapovijedanja i nadzora.
Da bi se odredili prioriteti među mjerama spašavanja, nužna je točna i brza procjena štete na zgradama u području pogođenom katastrofom (potresom, cunamijem, požarom, poplavom itd.). Stoga nam je potreban službeno prihvaćen način opisivanja štete kojim će se poboljšati učinkovitost tijela za civilnu zaštitu. Ta je potreba djelomično povezana s operativnom obvezom da se informacije o štetama od katastrofe pošalju velikom broju javnih službi koje se bave ublažavanjem, intervencijama i aktivnostima spašavanja.

Planirana CWA temeljit će se na metodologijama točnog i brzog praćenja stanja/oštećenja zgrada koje nakon katastrofe primjenjuju tijela civilne zaštite i službenici sigurnosti infrastrukture. Izradit će se smjernice i protokoli u kojima će se podrobno definirati proces brzog utvrđivanja i karakterizacije oštećenja konstrukcijskih elemenata nakon katastrofe te službeno definirati način dijeljenja informacija o šteti.

Početni sastanak održat će se u utorak 22. ožujka 2022., od 9:30 do 11:30 putem interneta.

Zahtjeve za sudjelovanje u radionici odnosno komentare na plan projekta treba poslati do 20. ožujka 2022. gospođi Speranti Stomff, speranta.stomff@asro.ro1. Molimo da upotrijebite obrazac za komentiranje u nastavku.

Preuzmite dokumente:

1 Zahtjevi za sudjelovanje u radionici i komentari na plan projekta koji budu primljeni nakon roka ne moraju biti uzeti u obzir. Kad bude uspostavljena, na radionici će se odlučiti hoće li primljeni komentari u određenom trenutku biti razmotreni.




image

CEN-ov sporazum s radionice (CWA) na temu
„Program osnovne izobrazbe u KBRN sigurnosti za službe koje prve dolaze na mjesto nesreće i medicinsko osoblje, uključujući osoblje koje prima prvi poziv“



Planiranim CEN-ovim sporazumom s radionice definirat će se usklađeni nastavni program izobrazbe u kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj (KBRN) sigurnosti koji će primjenjivati i vrednovati ustanove za izobrazbu osoblja hitnih službi u Europi. Uzet će u obzir potrebe ljudi iz prakse, a imat će modularnu strukturu kako bi ga nacionalne organizacije mogle nadograđivati na temelju vlastitih primjera, postupaka i iskustava.

Planirani CEN-ov sporazum s radionice namijenjen je osoblju hitnih službi i medicinskom osoblju u svim članicama EU-a.
 
Početni sastanak održat će se u utorak 5. travnja 2022. od 13:00 do 15:00 putem interneta.

Zahtjeve za sudjelovanje na radionici odnosno komentare koji se odnose na plan projekta treba poslati do 1. travnja 2022. na louis.morilhat@afnor.org. Molimo da upotrijebite obrazac za komentiranje u nastavku.

Preuzmite dokumente:


Izvor: CEN/CENELEC

HZN e-glasilo 3/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka).

HZN e-glasilo se sastoji od dva (2) dijela: 
1) Osnovnog dijela glasila sa stručnim člancima i obavijestima i, 
2) Oglasnika za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više