Međunarodni dan žena - 8. ožujka

Na ovogodišnji Međunarodni dan žena 8. ožujka 2023. pridružite se agenciji UN Women i Ujedinjenim narodima u proslavi pod sloganom DigitALL: Inovacije i tehnologija za ravnopravnost spolova


 

22 %

Žene čine samo 22 % programera u području umjetne inteligencije u svijetu.

44 % 

Globalna analiza 133 sustava umjetne inteligencije u svim gospodarskim granama pokazala je da njih 44,2 % pokazuje pristranost u odnosu na spol.

73 %

Istraživanje među ženama novinarima iz 125 zemalja pokazalo je da je njih 73 % tijekom svog rada bilo žrtva nasilja na internetu.


Od najranijih dana računarstva pa sve do današnjeg doba virtualne stvarnosti i umjetne inteligencije žene daju neprocjenjiv doprinos digitalnom svijetu. Uspjehe su ostvarile unatoč svom nepovoljnom položaju, u području u kojem tradicionalno nisu dobrodošle ni cijenjene.

Još uvijek postoje razlike među spolovima u pristupu digitalnom društvu koje sprječavaju žene da iskoriste puni potencijal tehnologije. Njihova nedovoljna zastupljenost u obrazovanju i karijerama u području STEM-a i dalje je velika prepreka njihovu sudjelovanju u dizajnu i upravljanju tehnologijom. Osim toga, sveprisutna prijetnja spolno uvjetovanog nasilja na internetu, u kombinaciji s nedostatkom pravne zaštite, često ih tjera iz digitalnih prostora koje su već zauzele.

Istovremeno, digitalna tehnologija otvara nova vrata globalnom osnaživanju žena, djevojaka i drugih marginaliziranih skupina. Od digitalnog učenja u kojem nestaju razlike među spolovima do zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja, olakšane tehnologijom, digitalno doba predstavlja dosad najbolju priliku za uklanjanje svih oblika nejednakosti i neravnopravnosti.  

Danas, 8. ožujka, pozivamo vlade, aktiviste i privatni sektor da pojačaju svoja nastojanja da digitalni svijet učine sigurnijim, uključivijim i pravednijim. Pred mnoštvom globalnih kriza imamo priliku stvoriti bolju budućnost – ne samo za žene i djevojke već za cijelo čovječanstvo i sva živa bića na Zemlji. Pridružite nam se!