Prvi Međunarodni dan sprječavanja nastanka otpada potiče mjere za rješavanje globalne krize povezane s onečišćenjem

Cilj je Međunarodnog dana sprječavanja nastanka otpada (International Day of Zero Waste) u organizaciji UNEP-a i UN-Habitata, koji se po prvi put obilježava 30. ožujka 2023. godine, podići svijest o važnosti sprječavanja nastanka otpada, odgovornoj potrošnji i proizvodnji te gospodarenju komunalnim otpadom radi doprinosa održivom razvoju. Ovaj nas dan potiče da ponovno promislimo o svojim postupcima i prihvatimo kružno gospodarstvo, tj. smanjenje potrošnje resursa i emisija u okoliš tijekom svih faza životnog ciklusa proizvoda kao ključ za rješavanje trostruke planetarne krize klimatskih promjena, degradacije prirode i onečišćenja te da usmjerimo planet i čovječanstvo prema zdravlju i napretku. U čast ovog dana, novi UN-ov videozapis naglašava da svatko može težiti eliminaciji onečišćenja otpadom i potiče gledatelje na razmišljanje o elektroničkom otpadu (e-otpadu).


UN također naglašava da priznavanje i promicanje napora za sprječavanje nastanka otpada može pomoći u ostvarivanju svih ciljeva iz UN-ova Programa održivog razvoja do 2030. uključujući cilj održivog razvoja br. 11, održivi gradovi i zajednice, i br. 12, odgovorna potrošnja i proizvodnja.


Hrana koja završi na odlagalištima uzrok je 8 do 10 % globalnih emisija stakleničkih plinova.
FOTO: UNEP/Duncan Moore

 

NORMIZACIJSKE ORGANIZACIJE I DRUGI RESURSI PODUPIRU INICIJATIVU ZA SMANJENJE OTPADA

Na međunarodnoj razini, tehnički odbor (TC) 323, Circular Economy Međunarodne organizacije za normizaciju (ISO) radi na normizaciji u području kružnog gospodarstva radi razvoja okvira, uputa, pratećih alata i zahtjeva za provedbu aktivnosti svih uključenih organizacija kako bi se povećao doprinos održivom razvoju.

ISO je prošle godine izvijestio da će tehnički odbor TC 323, osnovan 2018. godine, raditi paralelno na više normi tijekom triju godina. Norme će biti objavljene do početka 2024. godine. Broj država članica koje su se uključile u normizaciju u okviru odbora TC 323 porastao je s 40 na 85.

Tehnički odbor HZN/TO 323, Kružno gospodarstvo Hrvatskoga zavoda za norme prati rad ISO-ova tehničkog odbora ISO/TC 323. Područje rada HZN/TO 323 je normizacija u području kružnoga gospodarstva s ciljem razvoja okvira, uputa, pratećih alata i zahtjeva za provedbu aktivnosti svih uključenih organizacija kako bi se postigao najveći mogući doprinos održivom razvoju. 
  • Dodatne obavijesti:

            Jasna Okanović, viša stručna savjetnica za normizaciju u području zdravlja, okoliša i medicinske opreme 

            e-poštajasna.okanovic@hzn.hr
 



I
zvor: UNEP

HZN e-glasilo 3/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više