Danas je 12. Međunarodni dan svjesnosti o pristupačnosti!

18. svibnja 2023. obilježava se 12. Međunarodni dan svjesnosti o pristupačnosti (GAAD). Njegova je svrha da svi počnu govoriti, razmišljati i učiti o digitalnom pristupu/uključivanju ljudi s posebnim potrebama.


Što je digitalna pristupačnost?

Svaki korisnik zaslužuje prvorazredno digitalno iskustvo na internetu. Osobe s invaliditetom moraju biti u mogućnosti iskusiti internetske usluge, sadržaje i druge digitalne proizvode s jednako uspješnim ishodom kao i osobe bez invaliditeta. Svijest o tome i predanost njihovu uključivanju cilj je Međunarodnog dana svjesnosti o pristupačnosti, svjetskog događaja kojim se skreće pozornost na digitalni pristup i uključenost osoba s invaliditetom.
 

   
1 milijarda osoba s invaliditetom


Hrvatski zavod za norme prihvatio je u hrvatsku normizaciju normu
  • HRN EN 301 549 V3.2.1:2021Zahtjevi za osiguravanje pristupačnosti proizvoda i usluga u području IKT (EN 301 549 V3.2.1:2021) 

Navedena hrvatska norma u području je rada HZN/TO T4, Normizacija u telekomunikacijama koji priprema norme i druge normativne dokumente u području telekomunikacija te radi na izradi tehničkog stručnog nazivlja u telekomunikacijama u suradnji s HZN/TO T3, Nazivlje u telekomunikacijama.

Za dodatne obavijesti o radu odbora HZN/TO T4 možete se obratiti tajnici navedenog tehničkog odbora Alici Glavaš, višoj stručnoj savjetnici za normizaciju u području telekomunikacija (alica.glavas@hzn.hr)

Detaljnije informacije o hrvatskim normama koje su izradili i prihvatili tehnički odbori Hrvatskoga zavoda za norme možete pronaći u katalogu hrvatskih norma te repozitoriju HRN4You. Za besplatan uvid u sadržaj norma možete najaviti svoj dolazak u normoteku, a za kupnju navedenih norma ili bilo kojega normativnog dokumenta pošaljite popunjeni obrazac za ponudu na e-adresu prodaja@hzn.hr.


HZN e-glasilo 1/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više