Europski tjedan mobilnosti, 16. - 22. rujna 2023.


<a  data-cke-saved-href="/UserDocsImages//slike/Vijesti/2022/Capture href="/UserDocsImages//slike/Vijesti/2022/Capture 3.PNG" target="_blank">Spremi sliku (u kvaliteti za tisak)</a>

Svake godine, od 16. do 22. rujna obilježava se Europski tjedan mobilnosti, kampanja Europske komisije s ciljem unaprjeđenja kvalitete života građana u urbanim sredinama promovirajući alternativna i inovativna rješenja urbanog transporta. Sudjelovanje u obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti prilika je za gradove, tvrtke, udruženja građana, škole i druge aktere da predstave alternative trenutnim transportnim rješenjima i potiču na donošenje novih infrastrukturnih planova, a s ciljem smanjenja zagađenje zraka i unaprjeđenja kvalitete života.

Ovogodišnje tema obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti odnosi se na uštedu goriva i energije općenito te će se provoditi pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije - štedimo energiju!“. Cilj je potaknuti građane da pješačenjem, bicikliranjem i korištenjem alternativnih transportnih rješenja utječu na smanjenje potrošnje energije, smanjenje zagađenja okoliša ali i poboljšanje životnih uvjeta i zdravlje.

Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti čine 3 glavne komponente: tjedan aktivnosti tijekom razdoblja od 16. do 22. rujna, trajne mjera za uvođenje održive mobilnosti (kao što su npr. uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza) te organizacija “Dana bez automobila” koji se svake godine održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Sudjelovanje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti 2022. godine prijavilo je 2.989 mjesta i gradova iz 51 zemlje, ukupno je organizirano 2.372 aktivnosti, od kojih se njih 1.184 odnosi na obilježavanja Dana bez automobila. 

Detaljnije informacije o Europskom tjednu mobilnosti, kao i dodatne materijale, možete pronaći pod poveznicom https://mobilityweek.eu, a kontaktirati možete i nacionalnog koordinatora za Hrvatsku Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem e-mail adrese tjedanmobilnosti@mingor.hr .

PROMOTIVNI VIDEO SPOT

Preuzeto s: https://mingor.gov.hr/


HZN e-glasilo 3/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka).

HZN e-glasilo se sastoji od dva (2) dijela: 
1) Osnovnog dijela glasila sa stručnim člancima i obavijestima i, 
2) Oglasnika za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više