Svjetski dan norma - 14. listopada 2023.

Svake godine 14. listopada međunarodna normizacijska zajednica obilježava Svjetski dan norma.  Njime se odaje priznanje zajedničkim naporima tisuća stručnjaka iz cijelog svijeta na izradi dragovoljnih norma.
 
Uz krilaticu „ZAJEDNIČKA VIZIJA ZA BOLJI SVIJET“, Svjetski dan norma već je nekoliko godina posvećen podizanju svijesti o tome kako norme pridonose ciljevima održivog razvoja (SDG). Ovogodišnje je obilježavanje usredotočeno na SDG 3 -zdravlje i blagostanje.



PORUKA ZA SVJETSKI DAN NORMA 2023.

Zajednička vizija za bolji svijet


Treći cilj održivog razvoja – dostupna i sigurna zdravstvena zaštita za sve 


Pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi ljudsko je pravo i ključno je za održivi razvoj. Treći cilj održivog razvoja usmjeren je na osiguranje zdravog života i promicanje blagostanja za ljude svih generacija. 

Međunarodne norme i ocjenjivanje sukladnosti imaju ključnu ulogu u postizanju trećeg cilja održivog razvoja. Oni osiguravaju globalni okvir kojim se olakšava prihvaćanje digitalnih tehnologija u zdravstvu, istraživanje i razvoj te proizvodnja i održavanje medicinskih uređaja i sustava, a time se osigurava da su učinkoviti, sigurni i pouzdani medicinski proizvodi, zdravstvene usluge i sustavi dostupni svima.

Oni su i temelj za djelotvorne strategije i propise kojima se potiče suradnja radi poboljšanja zdravstvene skrbi. 

U vremenu razvoja digitalnih zdravstvenih tehnologija, norme IEC-a, ISO-a i ITU-a pomažu u ostvarenju sigurnosti sustava i zaštiti privatnosti pacijenata.

Normama za ciljeve održivog razvoja i našom zajedničkom vizijom za bolji svijet ujedinjeni ćemo raditi na ubrzanju ostvarenja Programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. godine. 





Svim članovima HZN-a, članovima tehničkih odbora HZN-a, korisnicima i suradnicima želimo
sretan Svjetski dan norma!


HZN e-glasilo 3/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka).

HZN e-glasilo se sastoji od dva (2) dijela: 
1) Osnovnog dijela glasila sa stručnim člancima i obavijestima i, 
2) Oglasnika za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više