Sudjelovanje predstavnice HZN-a na Općoj skupštini ETSI-ja

i sastanku nacionalnih normirnih organizacija u ETSI-jevu središtu u Sophia Antipolisu, u Francuskoj

Dana 27. studenoga 2023. godine održan je sastanak svih ETSI-jevih nacionalnih organizacija za normizaciju (NSO-a) u njihovu sjedištu u Francuskoj, u gradu Sophia Antipolisu kod Nice. Hrvatski zavod za norme, kao ETSI-jeva nacionalna normizacijska organizacija, imala je prvi put uživo svoju predstavnicu na tom sastanku. Do sada je HZN sastanak uvijek pratio on-line.
 

 
Sastanak je održan uživo prvi put nakon velike promjene koja je uvedena u ETSI, a sve zbog usklađivanja s novom strategijom normizacije koju je propisala EU. Ta je promjena uvelike osnažila NSO-e i dala im važnu ulogu u samom procesu izrade normi jer sada su NSO-i ti koji prvi odobravaju ili odbijaju zahtjev za pokretanje izrade norme.

Sastanak je vodila predsjednica grupe NSO-a, gđa Alice Kasasian Brown i obrazložila sve materijale koji će se naći na Općoj skupštini ETSI-ja, a koja se održavala sljedeća dva dana. Razmjenjivali smo iskustva o novoj važnoj ulozi svih NSO-a u odobravanju ili odbijanju zahtjeva za izradu normi te je još jednom predstavljen alat za glasovanje.

Gđa Claire d'Esclercs, ETSI-jeva direktorica za razvoj članstva, predstavila je ETSI-jev program edukacije o normizaciji i drugo izdanje priručnika o normizaciji koji je izdao ETSI u suradnji sa stručnjacima i profesorima iz tog područja. Priručnik je dostupan  svima na ETSI-jevim stranicama.
 
G. Luis Jorge Romero, glavni direktor ETSI-ja, izložio je novu strategiju ETSI-ja. Predstavljena je misija i vizija ETSI-ja zajedno s pet strateških pravaca (u središtu digitalizacije, pokretač normi, globalnost, svestranost i inkluzivnost).

Nakon predstavljene strategije, predsjednica je pozvala sve da postavljaju pitanja te  dodala da će nakon pitanja NSO-i raditi u skupinama (5) i raspravljati o svakom od pet strateških smjerova ETSI-ja. Pozvala je sve NSO-e da ovaj put razmisle o svojoj ulozi u strateškim odlukama u grupnim raspravama. NSO-i su podijeljeni u 5 skupina kako bi raspravljali o pet strateških točaka ETSI-ja i razmjenjivali ideje i informacije.

Hrvatska je dodijeljena u skupinu u kojoj se raspravljalo o ETSI-jevoj uključivosti. Istaknuli smo nedostatak resursa povezan s radom na normizaciji i predložili  organiziranje studijskih posjeta između nacionalnih organizacija za normizaciju, uz potporu tajništva ETSI-ja, kako bi se razmijenile najbolje prakse.
 

 
Dana 28. i 29. studenoga 2023. godine održana je Opća skupština ETSI-ja. Donesen je financijski plan te se rasprava o svim važnim temama dnevnog reda odvijala dva puna dana. Izabran je novi predsjednik odbora ETSI-ja, g. Markus Muck i njegovi zamjenici. Neke su od tema koje su se prezentirale vanjski odnosi i suradnja s drugim tijelima, obnove Sporazuma o suradnji te Memoranduma o razumijevanju s postojećim organizacijama, kao i sklapanje s novima. Predstavljeni su novi članovi ETSI-ja te izražena zahvala predsjednicima raznih odbora ETSI-ja koji odlaze u mirovinu.

Prvog dana održana je i posebno sazvana sjednica Opće skupštine ETSI-ja u sklopu redovite Opće skupštine ETSI-ja na kojoj su usvojene promjene statuta i poslovnika ETSI-ja, što je prezentirano i objašnjeno na  sastanku NSO-a prethodnog dana.

Hrvatska je nakon dugo vremena imala svoju predstavnicu na ovoj važnoj godišnjoj skupštini ETSI-ja, koja je ujedno bila i voditeljica nacionalne delegacije kojoj je zadaća prije svake opće skupštine okupiti sve punopravne članove ETSI-ja u svojoj zemlji, proći s njima sve točke dnevnog reda te donijeti zajednički nacionalni stav o temama o kojima će se glasovati.

Gđa Glavaš iskoristila je sudjelovanje na Općoj skupštini ETSI-ja za predstavljanje HZN-a kao važnog NSO-a koji u svom poslovanju važnu ulogu pridaje edukaciji studenata te razmijenila ta iskustva s predstavnicima drugih NSO-a koji su imali slične edukacije. Dogovorila je s gđom Claire d'Esclercs, ETSI-jevom direktoricom za razvoj članstva, da će ETSI poslati HZN-u nekoliko primjeraka njihova priručnika „Razumijevanje ICT normizacije“ koje će HZN proslijediti fakultetima s kojima surađuje u  području edukacije. Također je dogovoreno da će ETSI slati HZN-u i časopis „Enjoy! the ETSI MAG“ koji izlazi kvartalno i u kojem se uvijek nalazi pregršt zanimljivosti povezanih s normizacijom u telekomunikacijama.

HZN e-glasilo 3/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka).

HZN e-glasilo se sastoji od dva (2) dijela: 
1) Osnovnog dijela glasila sa stručnim člancima i obavijestima i, 
2) Oglasnika za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više