Ravnatelj HZN-a sudjelovao na okruglom stolu „Iskoristimo potencijal jedinstvenog tržišta“

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja organiziralo je okrugli stol "Iskoristimo potencijal jedinstvenog tržišta"
12. ožujka 2024. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, na kojemu su sudjelovali predstavnici relevantnih institucija Republike Hrvatske. Okrugli stol održan je povodom posjeta g. Enrica Lette, bivšeg talijanskog premijera i predsjednika Instituta Jacques Delors.  

Povod je posjeta g. Lette Republici Hrvatskoj izrada neovisnog Izvješća na visokoj razini o budućnosti jedinstvenog tržišta, koje će biti predstavljeno na sastanku Europskog vijeća u travnju 2024. godine. Izvješću prethode javne konzultacije sa širokim spektrom dionika na kojima sudjeluju institucije država članica EU-a, poslovna zajednica, Europski parlament, Europski gospodarski i socijalni odbor i druge institucije EU-a.

Na uvodnom dijelu događanja sudjelovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, ministar financija Marko Primorac, zamjenik glavne direktorice Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike Europske komisije Hubert Gambs, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić te državni tajnik Hrvoje Bujanović.

U nastavku  programa sudjelovali su predstavnici trinaest institucija iz Hrvatske koje su usko povezane s funkcioniranjem jedinstvenog tržišta, a koji su iznijeli svoja dosadašnja  iskustva i stavove o preprekama, izazovima i mogućnostima njegova daljnjeg napretka kao kamena temeljca europskih integracija.

Ravnatelj HZN-a osvrnuo se na važnost uloge europskih norma kao neizostavne podrške jedinstvenom tržištu te je istaknuo s kojim se problemima na nacionalnoj razini susreće Hrvatski zavod za norme u kontekstu trajnog osiguravanja platforme za umrežavanje nacionalnih stručnjaka koji pridonose strateškim nacionalnim i europskim ciljevima i strategijama. Između ostalog, posebno je istaknuo jezične prepreke i nedostatak stručnjaka u područjima koja se odnose na zelene i digitalne tranzicije te ispunjavanje ciljeva zadanih u godišnjem programu Unije za normizaciju 2024. U tom je smislu s obzirom na normizacijske aktivnosti naveo potrebu bolje suradnje svih dionika na nacionalnoj razini, posebno poslovnog sektora, akademske zajednice te javnih i državnih tijela, a za aktivnije uključivanje MSP-ova,  potrebu jednostavnijeg i lakšeg financiranja.

Okrugli stol bio je prilika da predstavnici institucija Republike Hrvatske razmijene svoja iskustva i stavove o preprekama i izazovima na jedinstvenom tržištu.




HZN e-glasilo 3/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka).

HZN e-glasilo se sastoji od dva (2) dijela: 
1) Osnovnog dijela glasila sa stručnim člancima i obavijestima i, 
2) Oglasnika za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više