Studenti sveučilišnoga diplomskog studija Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku posjetili Hrvatski zavod za norme

Hrvatski je zavod za norme u suradnji s Hrvatskom akreditacijskom agencijom 16. travnja organizirao predavanje za studente diplomskog studija Građevinskog i arhitektonskog fakultetu u Osijeku u okviru kolegija Upravljanje kvalitetom.

Posjet je i ove godine organiziran na inicijativu  prof. dr. sc. Zlate Dolaček-Alduk, dipl. ing. građ., predstojnice Zavoda za organizaciju, tehnologiju i menadžment Građevinskog fakulteta u Osijeku. Ovakve posjete za svoje studente prof. dr. sc. Zlata Dolaček-Alduk organizira već više godina zaredom.
 
Studente je pozdravila Ivana Ivić, voditeljica Odsjeka za razvoj, edukaciju i certifikaciju te ih upoznala s temama predavanja. Predstavila je Hrvatski zavod za norme te rad u Zavodu. Slaven Cvitanović, voditelj općeg područja normizacije, predstavio je rad tehničkih odbora, područja normizacije s posebnim osvrtom na područje graditeljstva te novosti u području eurokodova. Prezentirao je mogućnost sudjelovanja stručnjaka u radu na međunarodnoj i europskoj razini te novosti u novoj generaciji eurokodova. Na kraju su studenti imali prilike čuti isječak emisije Hrvatskog radija: Norme i potresi. Nakon toga uslijedila su pitanja studenata iz stručnog dijela. 

O normoteci, fondu, aplikacijama i uslugama HZN-a te autorskim pravima na norme, izlaganje je održala dr. sc. Ana Marija Boljanović, voditeljica Odsjeka poslova normoteke. Upoznala je studente s aplikacijama HZNacrti, Repozitorij hrvatskih norma HRN4You te koristima koje studenti mogu imati od služeći se normama.
 
Mirela Zečević pozdravila je studente uime Hrvatske Akreditacijske agencije, a Ivan Stamenković, načelnik Odjela za akreditiranje ispitnih i umjerenih laboratorija, predstavio je rad Hrvatske akreditacijske agencije, glavne korake u postupku akreditacije te studentima približio međunarodnu prepoznatljivost akreditacije. Posebno je istaknuo akreditaciju u svrhu prijavljivanja prema Uredbi 305/2011.

Na kraju posjeta HZN-u studenti su posjetili normoteku HZN-a gdje su imali priliku vidjeti radni prostor namijenjen korisnicima i gdje su im ukratko predstavljene informacije o radu s korisnicima i mogućnostima koje oni ostvaruju dolaskom u normoteku.


HZN e-glasilo 4/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka).

HZN e-glasilo se sastoji od dva (2) dijela: 
1) Osnovnog dijela glasila sa stručnim člancima i obavijestima i, 
2) Oglasnika za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više