Preskočite na glavni sadržaj
HR

ISO/IEC Guide 14, Obavijesti namijenjene potrošačima koje se daju pri kupnji roba i usluga

Obavijesti za potrošače bitan su dio svakog proizvoda ili usluge. Unapređenje kvalitete obavijesti pridonosi sposobnosti potrošača da na mjestu kupnje donese razboritu odluku. One pomažu u smanjenju rizika krivih ili neprikladnih kupnji ili ugovora. Smanjuje se neizvjesnost za potrošače, a povećava njihovo zadovoljstvo. Oni koji potrošačima pružaju visokokvalitetne obavijesti imaju bolji poslovni ugled te štede vrijeme i novac smanjivanjem broja upita i pritužbi.

Ove se upute primjenjuju na davanje obavijesti o proizvodima i uslugama prije kupnje. U njima su prikazana opća načela i preporuke o tome kakvi moraju biti sadržaj, metode, formati i oblikovanje obavijesti da bi omogućili potrošačima usporedbu i odabir proizvoda ili usluga. Nadalje, ove upute preporučuju opća pravila za stvaranje i uspostavu sustava obavijesti koje se daju pri kupnji i tijela odgovornih za obavijesti koje se daju pri kupnji.

Ove se upute odnose na sve metode kojima se proizvodi i usluge nude potrošačima, uključujući prodaju na daljinu i prodaju putem elektroničkih medija.

Upute su namijenjene:
  • odborima koji priređuju norme za potrošačke proizvode ili usluge;
  • dizajnerima proizvoda, proizvođačima, sastavljačima tehničke dokumentacije ili drugima koji se bave sastavljanjem takvih obavijesti, a posebno članovima tijela odgovornih za obavijesti koje se daju pri kupnji;
  • drugim tijelima, kao što su mjerodavna tijela za provedbu propisa ili pravobranitelji za potrošače.

Ove se upute ne bave ocjenom sukladnosti ili uputama za uporabu. Ne daju podrobne smjernice o obavijestima koje se daju usmeno ili elektroničkim putem.

Dokument je preveden na hrvatski jezik i može se kupiti u Hrvatskome zavodu za norme. Cijena je 215 kn a za članove HZN-a cijena je 172 kn.
HZN e-glasilo 6/2024
Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Članovi smo
etsi logo iso logo iec logo cen logo cenelec logo