Održan 3. sastanak CEN/TC 452 , Assistance dogs

Treći po redu plenarni sastanak CEN/TC 452, Assistance dogs održan je 16. svibnja 2018. godine u Briselu, u Belgiji. Riječ je o jedinome europskom tehničkom odboru čije je tajništvo u HZN-u i – kojem predsjedava dr.sc. Marijan Alfonso Sesar, ravnatelj Centra za rehabilitaciju Silver.
 
Sastanku su prisustvovali predstavnici 15 zemalja te promatrači partnerskih organizacija: ANEC-a (koji predstavlja glas potrošača u normizaciji) i IGDF-a (International Guide Dog Federation). Hrvatska je delegacija bila u sastavu Jennifer Lynn Ceia (voditeljica delegacije) i Lea Devčić (članica).
  
Na sastanku je doneseno 11 odluka, od kojih je najvažnije spomenuti osnivanje pet novih radnih skupina koje će biti zadužene za izradu norma u području pasa pomagača, i to: CEN/TC 452/WG 2 ‘Lifetime welfare’
  •  CEN/TC 452/WG 3 ‘Competencies for assistance dogs’ professionals’
  •  CEN/TC 452/WG 4 ‘Training and assessment’
  •  CEN/TC 452/WG 5 ‘Client Services’
  •  CEN/TC 452/WG 6 ‘Accessibility’
Dogovoreno je da će se sastanci radnih skupina održati krajem 2018. godine u Zagrebu, a točni datumi bit će dogovoreni s voditeljima radnih skupina kada se one formiraju i započnu s radom.
Sljedeći plenarni sastanak odbora CEN/TC 452 održat će se sredinom 2019. godine. Točan datum i mjesto odredit će se naknadno, budući da je nekoliko zemalja preliminarno iskazalo interes za domaćinstvom sastanka.
Iz HZN-a sastanku je prisustvovala Vesna Ferenčak Brodarić, tajnica odbora CEN/TC 452 i Ines Vrečko, iz Odjela za razvoj, edukaciju i certifikaciju u svojstvu podrške u organizaciji i vođenju sastanka.

HZN e-glasilo 3/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka).

HZN e-glasilo se sastoji od dva (2) dijela: 
1) Osnovnog dijela glasila sa stručnim člancima i obavijestima i, 
2) Oglasnika za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više