Međunarodni dan borbe protiv korupcije (9.12.)

Oporaviti se na pošten način
 
Korupcija buja u vremenima krize. Trenutna svjetska pandemija nije iznimka. Tijekom zdravstvene krize zbog bolesti COVID-19, borba protiv korupcije može značiti razliku između života i smrti, sitosti ili gladi, krova nad glavom ili beskućništva.

U pandemiji sve države poduzimaju značajne mjere za rješavanje zdravstvene krize i izbjegavanje sloma svjetskog gospodarstva. Utrošile su milijarde za nabavku medicinske opreme i uvođenje mreža ekonomske sigurnosti za građane i poduzeća u teškoćama. No, hitne mjere nužne u pandemiji stvaraju prilike za korupciju. Stoga ovogodišnja tema naglašava da se oporavak od krize izazvane bolešću COVID-19 može ostvariti samo uz poštenje i odgovornost.

 
Da bismo se OPORAVILI na POŠTEN način, trebamo biti ujedinjeni protiv korupcije #UnitedAgainstCorruption.

ISO se pridružuje bitci svojim novim normama čija je izrada u tijeku.




Borba protiv ekonomskog zla na Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Korupcija potkopava svako područje društva, uključujući nacionalnu sigurnost, gospodarski rast, ljudska prava, zaposlenost i okoliš. Kako novac zaobilazi one kojima je najpotrebniji, često trpi financiranje bitnih sektora kao što su obrazovanje i zdravstvo, što dovodi do lošijih uvjeta života. Ipak se mnogo može učiniti, pa na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, koji se obilježava svake godine 9. prosinca, ISO sa zadovoljstvom objavljuje da radi na normama koje će u tome pomoći.
 

Sustavi kojima se osigurava odgovorno upravljanje dobar su način smanjenja korupcije svugdje. Prednosti takvih sustava mogu iskoristiti organizacije svih vrsta i veličina i dokazanom odgovornošću smanjiti rizik korupcije.

Buduća norma ISO 37000, Guidance for the governance of organizations, daje okvir koji će upravljačkim tijelima služiti kao vodič u ispunjavanju odgovornosti kako bi njihove organizacije mogle ispuniti svoju svrhu. Tako će im pomoći da povećaju uspješnost u svim segmentima i promiču dobru organizacijsku kulturu.

Ključni element odgovornog upravljanja siguran je i povjerljiv način kojim zaposlenici mogu prijaviti svoje sumnje na protuzakonita djela. Skorašnja norma ISO 37002, Whistleblowing management systems – Guidelines, daje upute za uvođenje, vođenje, ocjenjivanje, održavanje i poboljšavanje izdržljivog i djelotvornog sustava upravljanja u organizaciji u pogledu „zviždanja“, prijave nepravilnosti. Norma se ne odnosi ni na jedan sektor posebno i mogu je primjenjivati organizacije svih veličina, uključujući mala i srednja poduzeća, a također i ona koja posluju na međunarodnoj razini.

Istovremeno, organizacija koja može dokazati da se pridržava svih primjenjivih zakona, propisa, granskih kodeksa i dobrovoljnih normi ujedno pokazuje i da je uspostavila mjere za sprječavanje odnosno smanjenje rizika korupcije. Norma ISO 37301, Compliance management systems – Requirements with guidance for use, koja će uskoro biti objavljena, prikazuje sve što organizacija treba znati da bi to učinila.

Cover page: ISO 37001 Anti-bribery management systemsNove norme nadopunjuju postojeću normu ISO 37001, Anti-bribery management systems – Requirements with guidance for use, koja pomaže organizacijama u suzbijanju podmićivanja, ne samo u vlastitim poslovima nego i u čitavom svom vrijednosnom lancu. Dodatne upute za tu normu u obliku priručnika pod naslovom ISO 37001:2016 – Anti-bribery management systems – A practical guide bit će objavljene početkom 2021. godine.

Howard Shaw, predsjednik tehničkog odbora koji izrađuje nove norme, kaže da je objava ISO 37001 u 2016. godini bila velik korak prema osiguravanju međunarodno dogovorenih uputa za suzbijanje i smanjenje mita.
„Te nove norme za upravljanje, sukladnost i prijavu nepravilnosti zajedno će znatno pridonijeti ratu protiv destruktivnih učinaka korupcije u cijelom svijetu.“

Te norme i još mnoge druge izradio je ISO-ov stručni odbor za odgovorno upravljanje ISO/TC 309, Governance of organizations, čije tajništvo vodi BSI, član ISO-a iz Ujedinjenog Kraljevstva.
 

Hrvatski zavod za norme prihvatio je u hrvatsku normizaciju međunarodnu normu ISO 37001:2016 kao hrvatsku normu 
HRN ISO 37001:2016, Sustavi upravljanja za suzbijanje podmićivanja  Zahtjevi s uputama za uporabu (ISO 37001:2016). Hrvatska norma dostupna je na engleskom jeziku po redovnoj cijeni od 360,00 kn. Članovi HZN-a ostvaruju 20% popusta na redovnu cijenu hrvatske norme. Za kupovinu spomenute norme ili bilo kojeg drugog normativnog dokumenta pošaljite nam popunjeni Obrazac za ponude na e-adresu prodaja@hzn.hr
 

HZN e-glasilo 3/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka).

HZN e-glasilo se sastoji od dva (2) dijela: 
1) Osnovnog dijela glasila sa stručnim člancima i obavijestima i, 
2) Oglasnika za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više