Svjetski dan sigurnosti hrane | 7. lipnja
06.06.2025.
Ovogodišnja je tema Svjetskog dana sigurnosti hrane „Znanost u akciji“.
Norma ISO 22000 ima važnu ulogu u zdravstvenoj ispravnosti prehrambenih proizvoda diljem svijeta. Dosljednim okvirom za utvrđivanje rizika za zdravstvenu ispravnost hrane i upravljanje njima, norma ISO 22000 podupire proizvodnju zdravstveno ispravne hrane, olakšava globalnu trgovinu i jača povjerenje potrošača. Primjenom norme ISO 22000 organizacije pokazuju predanost zdravstvenoj ispravnosti hrane, čime povećavaju povjerenje potrošača i pridonose zaštiti javnog zdravlja.
Norma ISO 22000 važan je alat u globalnim nastojanjima da se zajamči zdravstvena ispravnost hrane. Organizacijama pruža sustavan pristup utvrđivanju i suzbijanju opasnosti za zdravstvenu ispravnost hrane te promiče transparentnost i komunikacija duž lanca hrane. Norma je usklađena s drugim normama za sustave upravljanja kako bi se povećala cjelokupna učinkovitost organizacija. Njezina globalna prihvaćenost i primjenjivost čine je neophodnom za organizacije koje žele osigurati zdravstvenu ispravnost svojih prehrambenih proizvoda i zaštititi zdravlje potrošača.
Stručnjaci sa znanjem u području mikrobiologije, procjene rizika, prerade hrane, sukladnosti s propisima i srodnim područjima potiču se da pridonesu trajnom razvoju te ključne norme. To je jedinstvena prilika za pomaganje u oblikovanju budućnosti zdravstvene ispravnosti hrane i doprinos zdravijem i sigurnijem globalnom sustavu hrane. Zainteresirani stručnjaci pozivaju se da putem svog nacionalnog normizacijskog tijela (članovi) surađuju s ISO-om u unapređenju zdravstvene ispravnosti hrane diljem svijeta.

Norma ISO 22000 važan je alat u globalnim nastojanjima da se zajamči zdravstvena ispravnost hrane. Organizacijama pruža sustavan pristup utvrđivanju i suzbijanju opasnosti za zdravstvenu ispravnost hrane te promiče transparentnost i komunikacija duž lanca hrane. Norma je usklađena s drugim normama za sustave upravljanja kako bi se povećala cjelokupna učinkovitost organizacija. Njezina globalna prihvaćenost i primjenjivost čine je neophodnom za organizacije koje žele osigurati zdravstvenu ispravnost svojih prehrambenih proizvoda i zaštititi zdravlje potrošača.
Stručnjaci sa znanjem u području mikrobiologije, procjene rizika, prerade hrane, sukladnosti s propisima i srodnim područjima potiču se da pridonesu trajnom razvoju te ključne norme. To je jedinstvena prilika za pomaganje u oblikovanju budućnosti zdravstvene ispravnosti hrane i doprinos zdravijem i sigurnijem globalnom sustavu hrane. Zainteresirani stručnjaci pozivaju se da putem svog nacionalnog normizacijskog tijela (članovi) surađuju s ISO-om u unapređenju zdravstvene ispravnosti hrane diljem svijeta.
O hrvatskim normativnim dokumentima u području sigurnosti hrane više pročitajte na sljedećoj poveznici.