Održano predavanje za članove tehničkih odbora HZN-a

U Hrvatskom zavodu za norme održano je 13. listopada 2023. godine predavanje za nove članove tehničkih odbora
HZN-a u općem području normizacije.

Predavanju je prisustvovalo 15 članova TO-a iz institucija prijavljenih u članstvo HZN-a.

Nakon uvodnog pozdrava gospođe Ivane Ivić, voditeljice Odsjeka za razvoj, edukaciju i certifikaciju, u prvome dijelu izlaganja, voditelj  Odsjeka za opća područja normizacije, gospodin Dražen Biošić upoznao je prisutne s HZN-om, normizacijom te prednostima u radu u HZN/TO-ima, načinom rada u tehničkim odborima HZN-a, Unutrašnjim pravilima za normizaciju (UPN), s posebnim osvrtom na UPN 5 – Osnivanje i rad tehničkih odbora. Istaknuo je mogućnost sudjelovanja u radu na međunarodnoj i europskoj razini normizacije. Na kraju je istaknuo kako se svake godine 14. listopada obilježava kao Svjetski dan norma, ove godine posvećen ciljevima održivog razvoja i zajedničkoj viziji za bolji svijet.

Gospođa Tatjana Brica Žilić, viša stručna savjetnica za normizaciju u području strojarstva prikazala je prisutnima rad u zaštićenom području HZNnorm za članove HZN/TO-a. Skrenula je pozornost na dokumente koji se tamo nalaze, a važni su za rad članova HZN/TO-a, kao i na ostale podatke koji su dostupni na toj platformi.

Na kraju je gospođa Ana Marija Boljanović, voditeljica Odsjeka poslova normoteke, predstavila rad i usluge normoteke  te pokazala HZN-ove e-alate za korisnike. Posebno je istaknula važnost autorskih prava na norme.


 

HZN e-glasilo 4/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka).

HZN e-glasilo se sastoji od dva (2) dijela: 
1) Osnovnog dijela glasila sa stručnim člancima i obavijestima i, 
2) Oglasnika za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više