Preskočite na glavni sadržaj
HR

Norme i MSP

Mala i srednja poduzeća (MSP) i obrti ključni su dio europskoga gospodarstva i snažno utječu na gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta. Na njih otpada 99,8 % svih gospodarskih subjekata, 67,5 % svih radnih mjesta i 58,4 % dodane vrijednosti. Unatoč tomu, primjena norma i uključenost MSP-a u normizaciju općenito je na niskoj razini.
 
Europska komisija već dulji niz godina raznim komunikacijama i smjernicama ističe važnu ulogu norma i normizacije u podupiranju inovacija, rasta i konkurentnosti širom Europe te je još 2008. godine usvojen Zakon o malom gospodarstvu Europske unije koji počiva na načelu „počnimo od najmanjih“ (think small first).
 
Small  Business Act for Europe    

European Commission, Enterprise and IndustryUredba Europskoga parlamenta i Vijeća o normizaciji 1025/2012  koja se u primjenjuje od 1. siječnja 2013. godine (u Republici Hrvatskoj od 1. srpnja 2013. godine), ističe važnost poticanja i uključivanja MSP-a u nacionalni i europski normizacijski proces .
 
Više informacija o razinama normizacije i normama dostupno je na  našim mrežnim stranicama na:

Normizacija/Pojmovi, nazivi i definicije i u sklopu odgovora na česta pitanja.
HZN e-glasilo 6/2024
Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Članovi smo
etsi logo iso logo iec logo cen logo cenelec logo