Preskočite na glavni sadržaj
HR

Objavljen e-alat ProcurCompEU za potporu profesionalizaciji javne nabave

23.12.2020.
U cilju jačanja administrativnih kapaciteta za provedbu postupaka javne nabave Europska komisija poduzima različite inicijative. Još u listopadu 2017. godine Komisija je donijela preporuku o profesionalizaciji javne nabave[1] radi poticanja država članica EU-a da poduzmu mjere za povećanje profesionalizacije ugovornih tijela.

Komisija je ovih dana objavila e-alat ProcurCompEU za potporu profesionalizaciji javne nabave. U njemu se prepoznaje i podupire javna nabava kao strateška funkcija kojom se ostvaruju javna ulaganja za održivi rast. ProcurCompEU utvrđuje 30 ključnih kompetencija u „matrici kompetencija” koja služi kao zajednički referentni okvir za stručnjake za javnu nabavu u EU-u i šire. ProcurCompEU sadržava i alat za samoprocjenu i opći plan osposobljavanja.
 
ProcurCompEU predstavlja paket besplatnih alata koji se mogu u potpunosti prilagoditi i upotrebljavati na dobrovoljnoj osnovi, a mogu ga koristiti pojedinci, organizacije i ustanove za osposobljavanje.
Naručiteljima pomaže u stjecanju vještina, znanja i kompetencija potrebnih za provedbu učinkovite javne nabave te u procjeni što je potrebno kako bi dobro obavljali posao, utvrdili nedostatke i uveli ciljane mjere za učenje i razvoj kako bi te nedostatke otklonili. Stručnjacima za javnu nabavu alat omogućuje da osiguraju ključnu ulogu u ostvarivanju ulaganja i pružanju usluga visoke vrijednosti građanima. Pojedinačnim stručnjacima za javnu nabavu pomaže i u utvrđivanju svojih kompetencija te im olakšava osposobljavanje i profesionalni razvoj. Organizacijama alat pomaže u izgradnji timova stručnjaka koji su im potrebni kako bi ostvarile strateške ciljeve ulaganja i potaknule karijere u javnoj nabavi, a ustanovama za osposobljavanje u razradi odgovarajućih programa osposobljavanja.
 
Paket ProcurCompEU, dostupan je na službenim jezicima EU-a i može se besplatno preuzeti s
internetskih stranica Europske komisije: https://ec.europa.eu/info/policies/public-procurement/support-tools-public-buyers/professionalisation-public-buyers/procurcompeu-european-competency-framework-public-procurement-professionals_en
.
Hrvatska verzija alata dostupna je na: https://ec.europa.eu/info/policies/public-procurement/support-tools-public-buyers_hr


[1] Preporuka Komisije (EU) 2017/1805 оd 3. listopada 2017. o profesionalizaciji javne nabave – Izgradnja strukture za profesionalizaciju javne nabave

HZN e-glasilo 5/2024
Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Članovi smo
etsi logo iso logo iec logo cen logo cenelec logo