Preskočite na glavni sadržaj
HR

Održano predavanje za nove članove tehničkih odbora HZN-a

30.09.2019.
U Hrvatskom zavodu za norme održano je 25. rujna 2019. godine predavanje za nove članove tehničkih odbora HZN-a u području elektrotehnike, telekomunikacija i informacijske tehnologije.

Predavanju je prisustvovalo 10 novih članova TO-a iz institucija prijavljenih u članstvo HZN-a u razdoblju od prosinca 2018. godine do sada.

Nakon uvodnog pozdrava gospođe Ivane Ivić, voditeljice Odsjeka za razvoj, edukaciju i certifikaciju, voditelj Odsjeka za područje elektrotehnike, telekomunikacije i informacijske tehnologije, gospodin Branko Burazer  upoznao je prisutne s osnovnim podacima o Hrvatskom zavodu za norme: zakonskom okviru, glavnim zadacima  i ciljevima, upravljačkoj i organizacijskoj strukturi, stručnim tijelima zavoda, unutrašnjim pravilima  za normizaciju, strukturi članstva, sudjelovanju u radu i vođenju europskih i međunarodnih tehničkih odbora, članstvu u europskim i međunarodnim normizacijskim organizacijama te pregledu područja normizacije.

Gospodin Tomislav Šolc, viši stručni savjetnik za normizaciju u području energetske elektrotehnike, predstavio je najvažnije dijelove iz UPN 5, Unutrašnja pravila za normizaciju – 5. dio: Osnivanje i rad tehničkih odbora. Pri tome je posebno istaknuo način rada u tehničkim odborima, prava i obveze članova i predsjednika te mogućnost sudjelovanja u procesu izrade hrvatskih, europskih odnosno međunarodnih norma.

O načinu pristupa dokumentima koji se nalaze u zaštićenom području samo za članove tehničkih odbora govorila je gospođa Dinka Ilić Roller, viša stručna savjetnica za normizaciju u području informatike. Kao višegodišnja stalna predstavnica HZN-a u tehničkoj upravi CENELEC-a, predstavila je proces rada i donošenja odluka, sudionike te dinamiku održavanja sjednica tog važnog tijela u CENELEC-u, koje je odgovorno za proces normizacije na europskoj razini.S postupkom pretraživanja CENELEC-ove i IEC-ove stranice, svojstvima i načinom uporabe IEC-ove aplikacije Public Commenting on Draft Standards, HZN-ove aplikacije HZNacrti te repozitorija hrvatskih norma HRN4 You nove članove TO-a  upoznao je gospodin Ivo Andreis, viši stručni suradnik za normizaciju u području opće elektrotehnike.

Na kraju je gospodin Daniel Rapaić, viši stručni suradnik za normizaciju u području elektronike, predstavio Projekt prevođenja harmoniziranih norma, čiji je drugi ciklus 2019. – 2020. u tijeku, osnovne podatke o prodaji norma, normoteci HZN-a te o sadržaju i dinamici izlaženja HZN e-glasila i HZN oglasnika za normativne dokumente.


 
HZN e-glasilo 5/2024
Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Članovi smo
etsi logo iso logo iec logo cen logo cenelec logo